De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Tinerii să fie catehizați de cei bătrâni, iar bătrânii să fie ajutați de tineri”
La praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.
Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a dat citire scrisorii pastorale din acest an, intitulată „Dacă tinerețea ar ști și dacă bătrânețea ar putea”, pornind de la versetul scripturistic „Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea” (Pilde 22, 6) și de la tematica anului 2022, proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului”. Ierarhul i-a îndemnat pe cei vârstnici şi pe cei tineri să se îndrume reciproc.
„Cei tineri să fie catehizaţi de către cei bătrâni, iar bătrânii să fie ajutaţi în preocupările lor spirituale şi filantropice de către cei tineri. (...) Tinerii au nevoie să fie învățați, iar cei bătrâni ajutați, am pledat pentru lucrul acesta: tradițiile străbune de Crăciun să le transmitem tinerilor și cei bătrâni, văzându-i că le pun în practică, să se bucure. (...) Colindatul, vestirea Nașterii lui Hristos, comuniunea ce o creează aceste preocupări sunt de mare importanță. Și ce să mai spunem de ajutorarea copiilor săraci, a oamenilor săraci, în care Mântuitorul așteaptă să fie ajutat. (...) Și apoi, neapărat în ziua de Crăciun, să participăm la Sfânta Liturghie, unde pâinea și vinul se prefac în Trupul și Sângele Domnului”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, care a interpretat şi colindele, la chinonic.
Pentru implicarea în viața Bisericii și pentru bogata activitate culturală, IPS Mitropolit Andrei a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, lui Flavius Lucian-Valentin-Gheorghe Milășan, directorul Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.