De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tinerii susţin campania de donare de sânge a Patriarhiei
Liga Tineretului Creştin Ortodox (LTCOR) - filiala Sector 2 Capitală a organizat miercuri, 28 ianuarie, la Biserica „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc, o conferinţă intitulată „Donează sânge! Salvează o viaţă!“. Tinerii au aflat, cu acest prilej, despre semnificaţiile, folosul şi necesitatea actului de a dona sânge, iar dorinţa lor de a veni în sprijinul campaniei derulate de Patriarhia Română s-a concretizat ieri, când aproximativ 100 de persoane au donat sânge la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie“ din vecinătatea bisericii.
Conferinţa de miercuri-seară face parte din programul Arhiepiscopiei Bucureştilor „Tinerii în Areopag. Dialoguri religios-culturale“ şi a fost susţinută de arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în prezenţa pr. Ioan Popescu, protoiereul Protopopiatului Sector 2 Capitală, a asist. med. princ. Andrei Ignat, organizatorul evenimentelor de donare sanguină la nivelul municipiului Bucureşti, precum şi a numeroşi clerici şi credincioşi din Capitală.
Arhim. Ciprian Grădinaru le-a explicat celor prezenţi că donarea de sânge reprezintă un act de milostenie faţă de aproapele aflat în suferinţă. „Actul de donare de sânge este dovada iubirii noastre faţă de cel aflat în suferinţă. Este nevoie de foarte mult sânge pentru că, de exemplu, la un transplant pacientul îşi pierde aproape tot sângele său natural. Dorim ca această campanie pe care Patriarhia Română o desfăşoară să aibă continuitate, deoarece nevoia de sânge este foarte mare în spitalele româneşti. Foarte mulţi bolnavi care aşteaptă o operaţie sunt amânaţi din cauza lipsei de sânge“, a spus arhim. Ciprian Grădinaru.
Despre semnificaţiile duhovniceşti ale donării de sânge le-a vorbit tinerilor şi pr. protopop Ioan Popescu: „Consider că această campanie este de inspiraţie divină, pentru că un gest mai frumos pentru creştini decât acela de a dona sânge nu cred că există. Spunea un mare duhovnic: mila creştină are două trepte. Prima treaptă, dăruieşti ceea ce ai. Treapta a doua, dăruieşti ceea ce eşti. Mântuitorul Iisus Hristos nu a dăruit ceva material, dar El S-a dăruit total, până la ultima picătură de sânge. Atunci, nu poate fi un mod mai frumos de a-I urma lui Hristos decât de a dărui ceva din noi, din ceea ce suntem. Eu consider că Mântuitorul Iisus Hristos a fost cel mai mare dăruitor de sânge! El Şi-a vărsat sângele Său şi acest sânge a devenit izvor de sânge, pe care noi îl avem în fiecare Sfânt Potir. N-am putea să ne mântuim numai prin osteneala noastră dacă nu ar fi Jertfa lui Hristos de pe Cruce, acele picături de sânge care s-au scurs pentru noi. Când dăm şi noi câteva grame de sânge întoarcem Mântuitorului acel sânge pe care l-a vărsat pentru noi, deoarece îl dăruim unui om bolnav cu care El Se identifică“.
La final, tinerii şi credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să adreseze întrebări legate de procedurile pe care trebuie să le urmeze pentru a putea dona sânge.
Evenimentul organizat de Liga Tineretului Creştin Ortodox (LTCOR) - filiala Sector 2 Bucureşti a continuat ieri, 29 ianuarie, cu o acţiune de donare de sânge, desfăşurată în parteneriat cu Fundaţia „Bucuria Ajutorului“ a Arhiepiscopiei Bucureştilor, prin Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie“ din Capitală, unde a şi avut loc acţiunea umanitară.
Donatorii au fost în majoritate tineri din cadrul LTCOR, filiala sector 2 Bucureşti, dar şi din alte parohii bucureştene, iar prezenţa lor au motivat-o ca fiind o faptă prin care doresc să ajute semenii aflaţi în suferinţă şi nevoi. „De această campanie am aflat de la soţul meu şi am venit ca să donez pentru că sunt foarte mulţi oameni care au nevoie de sânge“, a spus o donatoare. „Spre deosebire de donarea unor lucruri materiale exterioare organismului nostru biologic, prin donarea de sânge nu facem altceva decât să donăm ceea ce este propriu trupului nostru omenesc şi să venim întru întâmpinarea aproapelui, iar solidaritatea cu fraţii în necazuri naşte în noi sentimentul de bucurie duhovnicească“, a explicat diaconul Ionuţ Ciupercă, de la Parohia „Sfântul Dumitru“-Colentina. Între donatori s-au aflat şi operatori imagine de la diferite televiziuni.
Pe lângă preoţi, tineri din cadrul LTCOR - filiala Sector 2 Capitală şi personalul medical din cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, au participat şi voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. „Datorită mediatizării deosebite a campaniei de donare de sânge prin posturile de televiziune şi alte canale mass-media, echipa de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, coordonată de arhim. Ciprian Grădinaru, este prezentă aici pentru a încerca să rezolve toate problemele care se ivesc într-o asemenea acţiune. Spre deosebire de acţiunile anterioare, la care au participat donatori din cadrul unităţilor Ministerului de Interne sau cu profil universitar, acum este o situaţie aparte pentru că donatorii sunt din alte categorii sociale, mai apropiaţi de credinţă, şi atunci activitatea de voluntar s-a materializat în a fi mai aproape de aceşti donatori“, a precizat Florin Ionescu, voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Acţiunea din cadrul campaniei „Donează sânge! Salvează o viaţă!“ a fost organizată la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie“, atât datorită spaţiilor generoase, cât şi pentru mângâierea ce a fost adusă pacienţilor aflaţi în stadiu terminal, după cum a subliniat directorul centrului, Adriana Căruntu. Potrivit preşedintelui LTCOR - filiala sector 2 Bucureşti, diac. Ciprian Tudor, de la Parohia Precupeţii Vechi, au donat aproximativ 100 de persoane, iar datorită numărului mare al tinerilor de la parohiile bucureştene care s-au înscris, va mai fi organizată în curând o nouă acţiune umanitară.