În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Tradiţia gospodăriei ţărăneşti, la Curtişoara
La finele săptămânii trecute a fost inaugurată în incinta Muzeului Arhitecturii Populare din Curtişoara, judeţul Gorj, gospodăria "Ion Gârcu-Racoţi". De asemenea, Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu a organizat mai multe cursuri de muzică pentru tinerii din municipiu. Nici tinerii craioveni nu au fost uitaţi, ei au participat ieri la întâlnirea cu tema "Teatrul absurdului: relaţia dintre părinţi şi copii".
Pentru a întregi gospodăria, moştenitorii familiei Gârcu au donat conacul de plai, precum şi obiecte folosite în gospodărie, de la linguri de lemn la lăzi de zestre şi desagi. În interiorul casei, formată din două camere, se regăsesc obiectele de uz casnic de odinioară, cum ar fi războiul de ţesut, căpătâiul umplut cu paie, soba cu toate ustensilele de bucătărie. Tot aici sunt expuse costume populare care reflectă portul popular din zona Racoţi, precum şi ustensile pentru micii meşteşugari. Odată cu inaugurarea noii gospodării, la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara s-a sărbătorit împlinirea a 36 de ani de la înfiinţare. De-a lungul timpului, muzeul şi-a îmbogăţit continuu colecţia de patrimoniu, contribuind la promovarea lumii satului, în general, şi a culturii populare gorjene, în special. Printre proiectele de viitor ale muzeului gorjean se numără şi amenajarea unei case memoriale "Domnica Trop", cunoscută interpretă de muzică populară de pe meleaguri mehedinţene. Tot în judeţul Gorj, la Târgu-Jiu, Şcoala Populară de Artă (ŞPA) a organizat mai multe cursuri de muzică dedicate tinerilor din municipiu. Elevii înscrişi au fost instruiţi de Véronique Thual-Chauvel, profesoară de pian, şi de fiica acesteia, Claire Chauvel, profesoară de vioară. Finalul cursurilor a fost marcat vinerea trecută de un extraordinar concert, susţinut la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu". Véronique Thual-Chauvel a venit pentru prima dată la Târgu-Jiu pe 2 noiembrie 2007. De atunci, s-a implicat într-o rodnică activitate de promovare a tinerelor talente gorjene, atât în cadrul Liceului de Muzică şi Arte Plastice "Constantin Brăiloiu", cât şi la Şcoala Populară de Artă. Teatrul absurdului: relaţia dintre părinţi şi copii Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova a organizat ieri, de la ora 18:00, întâlnirea cu tema "Teatrul absurdului: relaţia dintre părinţi şi copii". Cuprinsă în cadrul cursurilor de cultură generală, dezbaterea a fost organizată de Secţia "Adrian Păunescu" şi s-a adresat în special elevilor cu vârste între 15 şi 18 ani, de la diferite licee şi colegii din Craiova. Alina Rece, regizor la Teatrul Naţional "Marin Sorescu din Craiova, împreună cu psihologul Mihail Jianu au discutat cu adolescenţii despre relaţia dintre părinţi şi copii, atât sub aspect practic, în viaţa de zi cu zi, cât şi teoretic, în operele marilor dramaturgi. La finalul acţiunii, elevii craioveni au primit diplome de participare.