La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
„Tradiţia în viaţa creştinului“, la Biserica „Naşterea Domnului“
Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, a organizat marţi, 12 mai, o nouă întâlnire cu elevii de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“, condusă de prof. Eugenia Marcu, directoare, şi prof. Alina Bărăian, directoare adjunctă, în cadrul Parteneriatului „Cu Hristos în faţa marilor încercări ale vieţii de şcolar“.
Activitatea, denumită „Secretele bucătăriei, reţete noi, reţete vechi“, se înscrie în seria „Tradiţia în viaţa creştinului“. În prima parte a evenimentului copiii au fost chemaţi să descopere meşteşuguri tradiţionale şi să se bucure de prezenţa Pălăguţei Hodor, meşter popular maramureşean, care a venit cu un mic război de ţesut şi i-a iniţiat pe cei mici în tainele ţesutului. Pălăguţa Hodor, de la vârsta de 8 ani, ţese pânză, toarce lână, urzeşte, pregăteşte firele pentru război, şi apoi, din lână şi din pânza ţesută face cămăşi populare, cojoace, trăistuţe. Îmbrăcată într-un autentic costum popular, vechi, lucrat de mâinile sale, i-a încântat pe copii, spunându-le, cu vioiciunea şi frumuseţea graiului maramureşean, povestea războiului de ţesut, în timp ce lucra, reînviind pentru cei maturi vremea copilăriei, când bunicile ştiau acest meşteşug şi cu el îşi îmbrăcau casa şi pe toţi ai ei.
În partea a doua a evenimentului, elevii din clasa pregătitoare B, învăţătoare Dana Apostoaie, şi din clasa a III-a B, învăţătoare Viorela Bodea, au venit la biserică pentru a descoperi secretele bucătăriei româneşti tradiţionale. În urma unui dialog între copii şi profesoara de religie Daniela Necula, elevii au învăţat cum se fac cozonacii, magiunul, pâinea, plăcintele, sarmalele şi alte produse tradiţionale româneşti, specifice sărbătorilor. La întrebările adresate de copii a răspuns prof. Doina Mureşan.
Părintele Nicolae Buda l-a explicat celor mici ce înseamnă prescura şi vinul liturgic pe care părinţii şi bunicii lor le aduc la biserică, lângă pomelnic şi lumânare, ca daruri la Sfântul Altar pentru Sfânta Liturghie. Activitatea s-a încheiat cu o mică agapă, la care toţi au gustat şi din câteva mâncăruri tradiţionale, cum ar fi caşul şi pancovele (gogoşile). Aceste întâlniri cu copiii în biserică la activităţile din seria „Tradiţia în viaţa creştinului“ au ca scop să aşeze în sufletele copiilor dragostea pentru tradiţiile românilor, astfel încât să fie, la rândul lor, continuatorii meşteşugurilor şi bucătăriei româneşti.