Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Trei zile de doliu naţional pentru Patriarhul Serbiei
Trecerea la Domnul a celui de-al 44-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, PF Pavle, a întristat tot poporul, iar preşedintele, Boris Tadic, a declarat că această situaţie a creat o mare pierdere ţării sale. Guvernul Serbiei a decretat în ziua morţii patriarhului, duminică, 15 noiembrie, trei zile de doliu naţional pentru cel care a păstorit Biserica Ortodoxă Sârbă timp de aproape 20 de ani.
Preafericitul Pavle, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, a murit duminică, la vârsta de 95 de ani, într-un spital din Belgrad în care se afla internat încă din 2007. În acest timp funcţia a fost exercitată de IPS Mitropolit Amfilohije.
Patriarhul Pavle s-a născut pe 11 septembrie 1914, în satul Kucianti, din Croaţia. A făcut seminarul teologic la Sarajevo şi apoi a urmat cursurile Colegiului teologic ortodox din Belgrad. A intrat în monahism în 1948, iar în 1957, cand a devenit arhimandrit, a fost ales şi episcop de Raska-Prizren.
La 1 decembrie 1990 a fost ales ca cel de-al 44-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Patriarhul Pavle s-a implicat activ în apărarea poporului sârb. A scris şi a avertizat despre exodul sârbilor din Kosovo, despre atacurile asupra mănăstirilor şi despre suferinţele Ortodoxiei în Kosovo.
Preafericirea Sa s-a deplasat în repetate rânduri în Kosovo după 1999 pentru a-şi exprima sprijinul faţă de episcopul de acolo, implicit faţă de minoritatea sârbă. Deşi Biserica Ortodoxă Sârbă s-a mobilizat cât a putut pentru a împiedica desprinderea Kosovo de Serbia, patriarhul Pavle a fost considerat totuşi un element moderat în sânul Bisericii, făcând ca aceasta să fie instituţia care se bucură de cea mai mare încredere în rândul celor 7,5 milioane de sârbi, în mare majoritate ortodocşi.