În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Tricentenarul Mănăstirii Stavropoleos
Mănăstirea Stavropoleos din Centrul Vechi al Capitalei a sărbătorit astăzi, 1 iunie 2024, împlinirea a 300 de ani de la întemeiere. Sfânta Liturghie a fost săvârșită, în ziua pomenirii Sfântului Iustin Martirul și Filosoful, unul dintre ocrotitorii bisericii așezământului monahal, de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe un podium amenajat în fața bisericii. La final, au fost oferite distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și au avut loc mai multe evenimente culturale dedicate tricentenarului mănăstirii.
Mănăstirea Stavropoleos este zilnic un popas odihnitor în mijlocul nestatornicului și frământatului oraș agitator de gânduri și inimi, unde credincioși, pelerini și turiști descoperă un colț de liniște și își limpezesc mintea prin rugăciune, iar privirea însetată o potolesc cu frumoasele decorații sculptate și motivele ornamentale ale bisericii, o adevărată bijuterie arhitecturală, delicată și elegantă, dar care insuflă monumentalitate. A rămas timp de trei secole reper spiritual, trecând prin schimbări cu biruință, îndurări și bucurii duhovnicești, păstrând canonul și frumusețea tradiției.
La această mănăstire, redeschisă în anul 2008 ca așezământ de monahii, unde este urmată rânduiala monastică dintotdeauna, ce împletește rugăciunea cu lucrul și studiul, manifestările duhovnicești și culturale dedicate împlinirii celor 300 de ani de la întemeiere au debutat vineri, cu slujba Vecerniei cu Litia.
A doua zi, în mijlocul obștii, al comunității frumoase ce s-a format aici și al pelerinilor, s-a aflat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte părintele protosinghel Iustin Marchiș, duhovnicul obștii; pr. Florin Busuioc, protopop al Protoieriei Sector 3 Capitală; pr. Ionuț Badea, consilier patriarhal și directorul Tipografiei Cărților Bisericești; protos. Antipa Burghelea, de la Mănăstirea Antim din București; pr. prof. dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, de la Biserica Bucur Ciobanul; pr. Sergiu Nicolaescu, secretar al Protoieriei Sector 3 Capitală; arhid. prof. dr. Ioan Ică jr, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, precum și alți preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre viața și virtuțile Sfântului Iustin Martirul și Filosoful, ocrotitorul bisericii mănăstirii. De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a reliefat câteva dintre permanentele preocupări ale obștii monahale față de credincioșii care vin și se roagă la acest așezământ. „Am remarcat o permanentă interogare a conștiinței fiecăruia. Le cere duhovnicul și obștea ca fiecare să-și pună întrebări, așa cum și-a pus întrebare un tânăr important din societatea contemporană a Mântuitorului, care a venit și L-a întrebat ce să facă pentru a trăi veșnic. Mai este apoi preocuparea pentru cuvintele Evangheliei, care ne cer să dăm întâietate altcuiva. Acesta este un lucru foarte greu, dar dacă mănăstirea are în vedere dorința de a oferi cinstire altcuiva, înseamnă că dorește să fie foarte aproape de Dumnezeu. Mai este și preocuparea pentru descoperirea frumuseții, pentru frumusețea arhitecturală, a cuvintelor, a cântării, a întâlnirilor și a dialogului. Mai întâlnim aici și darul deosebirii, despre care cei de la Stavropoleos ne spun că este un dor. Darul deosebirii, al discernământului, rămâne un dor care ne animă și pe noi toți”, a precizat Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a transmis felicitări din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a vorbit despre istoria mănăstirii, subliniind importanța acesteia în viața cetății: „Adresez cuvinte de felicitare pentru tot ceea ce au reușit să înfăptuiască în acești 33 de ani de când biserica și-a schimbat felul lucrării misionare, de când a adunat în jurul ei mulți credincioși. În perioada anilor 1996-2003, biserica și ansamblul de alături au trecut prin importante lucrări de restaurare și înfrumusețare, astfel încât în anii din urmă mănăstirea a fost foarte apreciată nu doar în țară, ci și în străinătate. Aici au poposit oameni importanți ai cetății, ai țării, șefi de stat, personalități din înalta societate a Europei, care au vizitat mănăstirea și muzeul. (…) Lucrarea aceasta s-a făcut cu multă jertfă. Chiar dacă a trecut prin mari încercări, biserica a rezistat, deși o perioadă a rămas închisă, iar în rest a trecut cu greu prin vicisitudinile vremii”.
Totodată, ierarhul a oferit, la ceas aniversar pentru obștea monahală, o serie de distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” a fost oferit stavroforei Mihaela Luchian, stareța Mănăstirii Stavropoleos; Ordinul mitropolitan „Sfântul Ierarh Neofit Cretanul” a fost primit de monahia Atanasia Văetişi. De asemenea, Diploma omagială 2024 - „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” a fost înmânată mai multor ostenitori, binefăcători și voluntari în activitățile culturale și misionare întreprinse de această obște monahală.
Stavrofora Mihaela Luchian, stareța mănăstirii, a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru slujire și a prezentat noile volume dedicate împlinirii celor 300 de ani de existență, pe care le-a dăruit Întâistătătorului Bisericii noastre, împreună cu o icoană cu Sfântul Proroc Daniel. Mulțumiri au fost aduse la final și de către protos. Iustin Marchiș. Cele trei cărți sunt: „Liturghierul grecesc de la Mănăstirea Stavropoleos”; „Stavropoleos 300. București, Balcani, Europa”; „Colecția Mănăstirii Stavropoleos ”.
De asemenea, cei prezenți au ascultat în premieră piesa „300 de secunde în Orașul Crucii”, ce a fost compusă special pentru aniversarea Mănăstirii Savropoleos de tânărul compozitor Andrei Petrache, o compoziție pentru două viori interpretată de Leon Mladin împreună cu Rebeca Mitrică. Totodată, a fost prezentat și un album, înregistrat pe suport USB, produs de Radio TRINITAS, care redă Paraclisul Sfântului Iustin Martirul și Filosoful interpretat de strana Mănăstirii Stavropoleos.
După Sfânta Liturghie, cei prezenți au putut admira o expoziție de artă în curtea mănăstirii, care a cuprins lucrări de artă contemporană (tablouri cu simboluri și tematică creștine), realizate de pictori apropiați de obștea mănăstirii, între care Horia Bernea, Paul Gherasim, Ion Dumitriu, Horea Paștina, Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Dan Mohanu, Bogdan Vlăduță.
Medalia aniversară realizată în contextul sărbătorii are pe avers biserica mănăstirii și pe revers, ctitorul acesteia, Ioanichie al Stavropolei.
Sărbătoarea Sfântului Iustin Martirul și Filosoful a fost rânduită ca hram al Mănăstirii Stavropoleos în anul 2008, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Mănăstirea îi mai are ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, pe Sfântul Ierarh Atanasie cel Mare și pe Sfântul Haralambie.