Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Troiţa din Parohia Izgar a fost sfinţită
Duminică, 6 octombrie, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a sfinţit ultima dintre cele douăsprezece troiţe ridicate în Eparhia Caransebeşului cu prilejul Anului omagial închinat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Patriarhia Română. Ultima cruce a fost ridicată la limita judeţelor Caraş-Severin şi Timiş, în Parohia Izgar, Protopopiatul Reşiţa. „Suntem la al doisprezecelea popas duhovnicesc, la sfinţirea celei de a douăsprezecea troiţe care înconjoară Episcopia Caransebeşului şi care apără judeţul Caraş-Severin, Banatul de munte, de toţi vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi. Este, într-adevăr, un gând venit de sus şi îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să-l punem în aplicare. Iată, astăzi suntem cu toţii aici, săvârşitori, ctitori, martori şi mărturisitori la împlinirea acestei lucrări divino-umane, aici la hotarul celor două judeţe din Banat, Caraş-Severin şi Timiş, în hotarul satului Izgar“, a arătat Preasfinţitul Lucian în cuvântul său.
De asemenea, pr. Constantin Bîrdeanu, sculptorul troiţelor, a mărturisit: „Am început această lucrare de sculptare a sfintelor troiţe cu binecuvântare arhierească. Am trudit din greu în acest an şi am reuşit să aducem lemnul din pădurile cu care Dumnezeu ne-a binecuvântat, iar prin lucrarea noastră şi prin sfinţirea lui de către ierarhul nostru, am reuşit să-l aducem ca semn de închinăciune, ca armă de biruinţă a creştinului împotriva tuturor greutăţilor acestei vieţi. Cele douăsprezece troiţe reprezintă străjerii care păzesc Episcopia Caransebeşului, sunt repere spirituale şi sunt transformări ale lemnului care a fost rânduit de Dumnezeu în lemn sfinţit, în cruce biruitoare, pavăză a credinţei şi a călătoriilor noastre“. La slujbă au participat autorităţi locale, alături de numeroşi credincioşi şi credincioase din localitate şi împrejurimi. La final, ctitorii şi binefăcătorii troiţei au primit din partea Preasfinţitului Lucian acte de cinstire, iar toţi cei prezenţi iconiţe.