Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Troiţă ridicată în memoria deportaţilor din Basarabia
În data de 29 octombrie în Republica Moldova a fost sfinţită o troiţă ridicată în amintirea familiilor deportate din satul Bravicea, raionul Călăraşi. Totodată, a fost făcut un parastas pentru victimele lagărelor şi închisorilor din Siberia.
Slujba a fost săvârşită de către preoţii Sergiu Aga, consilierul cultural al Mitropoliei Basarabiei, şi Iurie Onofrei, parohul Bisericii "Sfântul Ierarh Varlaam" din oraşul Orhei. În cuvântul de învăţătură adresat creştinilor prezenţi, părintele Sergiu Aga a făcut o paralelă între izvorul aflat la câţiva metri de troiţă, ce a fost sfinţit şi el cu prilejul acestei ocazii, şi Sfânta Cruce – un izvor de apă vie din care trebuie să bea orice creştin dornic de mântuire. "Sfânta Cruce este simbolul ce ne adună pe toţi cu braţele sale de oriunde, în numele Domnului Hristos, şi ne ridică prin Jertfa Sa spre Împărăţia cerurilor. Anume jertfa de pe Cruce este aceea ce ne uneşte cu Dumnezeu, iar cele două segmente perpendiculare ale Crucii semnifică legătura umanităţii cu Divinitatea. Înaintaşii noştri, cei ce s-au jertfit pentru limba, tradiţia şi identitatea noastră românească, precum şi sutele de mii de români basarabeni deportaţi în Siberia de Gheaţă, au gustat din martiriul sfinţilor, făcându-şi loc în rândul celor aşezaţi în Împărăţia lui Dumnezeu", a mai spus părintele Sergiu Aga.