Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Troiță ridicată în Parohia Măureni, județul Caraș-Severin
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit joi, 17 octombrie, în mijlocul credincioșilor din Parohia Măureni, Protopopiatul Reșița, județul Caraș-Severin. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit o cruce de mari dimensiuni aflată în apropierea bisericii parohiale cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfântul Ierarh Nicolae”.
În continuare, chiriarhul a săvârșit slujba Vecerniei, în prezența autorităților locale şi a unui număr însemnat de credincioși, dintre care foarte mulți copii și tineri.
„Întotdeauna când sfințim o cruce, o troiță, putem spune că am biruit încă o dată și noi încercările cu puterea și lucrarea Crucii celei de viață făcătoare pe care S-a răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.
Întotdeauna când binecuvântăm o troiță, noi considerăm că am câștigat o luptă. Suntem angajați cu toții, de la botez până la suflarea cea mai de pe urmă, într-o luptă permanentă, într-un război nevăzut și doar asumându-ne crucea și însemnându-ne cu semnul Sfintei Cruci putem birui și putem câștiga luptele care se dau în fiecare dintre noi și în final să putem spune că vom câștiga cu puterea Crucii războiul nevăzut al acestei vieți trecătoare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți la finalul slujbei.
Localitatea Măureni la bază a fost formată din etnici germani și maghiari și nu a avut o biserică ortodoxă, ci se slujea într-o clădire special amenajată. Piatra de temelie a bisericii din Măureni a fost pusă în 6 decembrie 2004, iar în 6 decembrie 2018 a fost binecuvântată cu agheasmă în vederea slujirii.