IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Tur ciclist dedicat Centenarului Marii Uniri
În cadrul Protopopiatului Tecuci, din județul Galați, a fost organizat marți, 7 august, turul ciclist „Credinţă, Unitate, Prietenie”. Activitatea sportivă, desfășurată cu binecu- vântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a reunit 43 de tineri care au mers într-un pelerinaj la mai multe biserici gălățene, unde au descoperit istoria lor, precum și contribuția unor personalități locale la Marea Unire.
Turul ciclist „Credinţă, Unitate, Prietenie” a fost dedicat omagierii unității de credință și de neam și comemorării făuritorilor Marii Uniri și s-a desfășurat pe o distanță de 45 km, de la Catedrala „Sfântul Gheorghe” din Tecuci la Mănăstirea Cârlomănești din județul Galați. Tinerii cicliști au făcut opriri pe traseu la mai multe biserici reprezentative.
Marți dimineață, după participarea tinerilor la Sfânta Liturghie și după rugăciunea de binecuvântare a călătoriei, părintele Gheorghe Joghiu, protoiereu al Protopopiatului Tecuci, a ținut un cuvânt de învățătură în care a prezentat contribuția importantă pe care a avut-o unul dintre preoții vrednici ai Tecuciului, părintele Gheorghe Dumitriu, la realizarea Unirii de la 1859.
Tinerii participanți, plini de entuziasm și de bucurie, s-au deplasat cu bicicletele personale în coloană către localitățile Matca, Corod și Cerțești, unde au fost primiți de preoți, oficialități locale și numeroși credincioși. Acolo s-au săvârșit slujbe de pomenire pentru făuritorii Marii Uniri și s-a intonat imnul „Deșteaptă-te, române!”. La fiecare oprire de la cele trei parohii, preoții parohi au prezentat tinerilor aspecte importante legate de contribuția preoților din zonă la înfăptuirea statului național unitar român, dar și istoricul locașurilor de cult, unele dintre acestea cu atestare documentară încă din anul 1776 (biserica de lemn din Cerțești).
Călătoria s-a încheiat în jurul prânzului la Mănăstirea Cârlomănești, unde, în biserica veche, a fost oficiată slujba de pomenire și cântat Imnul Național.
După cuvântul de folos duhovnicesc, în trapeza mănăstirii, tinerii au primit masa de prânz, pentru ca, în continuare, pe același traseu, dar fără oprire, să se întoarcă la Tecuci.
Manifestarea sportivă a fost prilej de bucurie pentru toți participanții, aceștia arătându-și mulțumirea și recunoștința pentru locurile, evenimentele și personalitățile descoperite cu această ocazie. Pe tot traseul parcurs, participanții au purtat tricouri personalizate și au fost însoțiți de poliția rutieră locală și de cadre medicale, iar pentru sporirea rezistenței fizice, toți participanții au primit din partea organizatorilor apă și fructe.