Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Tur ghidat pentru tineri pe Colina Bucuriei
În contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului în Patriarhia Română, Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români (LTCOR), filiala Sector 5, București, a organizat în data de 9 septembrie un tur ghidat pe Colina Bucuriei, care a cuprins vizitarea Catedralei Patriarhale și a Palatului Patriarhiei. La tur au participat 15 tineri proveniți din mai multe parohii din sectorul 5.
Acest eveniment a fost organizat „ca o continuare la nivel de sector a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea (ITO), pentru ca toţi cei care au participat la evenimentele ce au avut loc pe Colina Bucuriei cu prilejul Întâlnirii să afle mai multe informații despre acest loc. Tinerii care au fost prezenți la acest tur ghidat au venit de multe ori în Catedrala Patriarhală pentru a participa la slujbe și a se închina la sfintele moaște, însă nu cunoșteau istoricul acestui locaș și mulți dintre ei au vizitat acum pentru prima oară Palatul Patriarhiei. Dorim să mulțumim pe această cale reprezentanților Patriarhiei Române pentru dragostea și căldura cu care ne-au primit”, a declarat diac. Ștefan Iftene, președintele LTCOR Sector 5.
Pe parcursul vizitei, tinerii au fost însoțiți de ghizii Ansamblului Patriarhal, care le-au oferit acestora informații despre cele două obiective. Astfel, turul a început cu prezentarea unor aspecte generale despre fostul deal al Podgorenilor, după care tinerii au vizitat Catedrala Patriarhală, unde au aflat mai multe detalii despre construirea acesteia și schimbările survenite de-a lungul timpului cu privire la pictura și arhitectura sfântului locaș și s-au închinat la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și ale Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena.
Turul a continuat cu Palatul Patriarhiei, unde în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, tinerii au primit informații despre istoricul acestei clădiri și despre evenimentele istorice desfășurate în acest loc. Tinerii au vizitat și alte încăperi reprezentative ale Palatului: Sala „Europa Christiana” și cele șase saloane închinate Sfântului Apostol Andrei, Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, Sfântului Cuvios Ioan Casian, Sfântului Ierarh Niceta de Remesiana, Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.
La final, participanții la vizita ghidată au împărtășit impresii și au rememorat evenimentele prilejuite de ITO. „Pentru mine a fost prima dată când am vizitat Palatul Patriarhiei și sinceră să fiu am rămas profund impresionată de tot ce am văzut, dar și auzit. Nu numai că este o clădire cu o poveste veche și frumoasă, ce găzduiește niște camere minunate și decorate cu mult bun gust, dar „lecțiile” de istorie și artă la care am luat parte vizitându-l mă fac să îmi doresc să revin cât mai curând la palat. Pentru că, așa cum spunea cineva, nu ajunge să vizitezi o dată un muzeu sau un loc ca să îl cunoști cu adevărat”, a spus Alexandra Maria Piper, de la Parohia „Sfânta Treime”-Ghencea.