Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a sfințit în această seară, 24 martie, la Biserica Domnească „Sfântul Anton”‑Curtea Veche din centrul Capitalei, Paraclis
Ultima parte a Canonului cel Mare la Catedrala Patriarhală
În seara zilei de joi, 6 martie, un sobor de clerici, slujitori ai Catedralei Patriarhale din București, a săvârșit slujba Pavecerniței Mari în cadrul căreia a fost citită ultima parte a Canonului de pocăință alcătuit de Sfântul Ierarh Andrei, Arhiepiscopul Cretei.
La finalul Pavecerniței Mari, părintele arhimandrit Joachim Bejenariu, consilier eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat specificul slujbelor la care credincioșii iau parte în perioada Marelui Post: „Prin toate slujbele pe care Părinții Bisericii le-au presărat de-a lungul Postului Mare, noi, credincioșii, suntem ajutați, îndrumați și sprijiniți să creștem spiritual și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Între aceste slujbe rânduite de Sfinții Părinți, un loc aparte îl ocupă Canonul cel Mare. Acest canon de rugăciune pe care l-am ascultat în primele patru zile din Sfântul și Marele Post reprezintă o provocare de a ne redescoperi pe noi înșine și de a conștientiza starea sufletească în care ne aflăm. În prima săptămână a postului, Biserica ne introduce într-o atmosferă diferită de ceea ce trăim de obicei. Venind din agitația cotidiană și intrând în sfânta biserică, descoperim o atmosferă mai liniștită, o cântare mai domoală, lumină mai puțină, veșminte cernite ale preoților și rugăciuni cum este cea a Sfântului Efrem Sirul. Nu poți asculta indiferent ceea ce se întâmplă în aceste prime patru zile. Sufletul fiecăruia dintre noi tresaltă și se regăsește în ceea ce Canonul Sfântului Andrei ne transmite. Canonul ne provoacă pe fiecare dintre noi la o introspecție. Este o chemare profundă. Acesta este, de fapt, rostul postului și rolul slujbelor bisericești: să ne ajute să devenim altceva, adică să devenim ființe pascale, trecând de la omul cel vechi la omul cel nou”.
Totodată, părintele arhimandrit Joachim Bejenariu a vorbit despre importanța cunoașterii istoriei mântuirii prin lecturarea textelor Vechiului și Noului Testament în această perioadă deosebită: „Bine ar fi ca în acest post să reluăm citirea Sfintei Scripturi. Este foarte important pentru noi, creștinii, să ne ancorăm zi de zi în citirea cuvântului lui Dumnezeu pentru a trăi experiența unei pocăințe sincere, urmată de o grabnică întoarcere la o viață bineplăcută lui Dumnezeu. Nu ne rămâne decât să ne rugăm lui Hristos și sfinților lui Dumnezeu să ne ajute cu rugăciunile lor, să ne dăruiască puterea de a simți în sufletele noastre roadele pocăinței din acest post. Noi dăruim ceea ce avem, postirea, ca să primim de la Hristos-Dumnezeu ceea ce nu avem, nepătimirea”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul va fi citit integral la Denia din seara zilei de miercuri (2 aprilie) a săptămânii a 5-a a Postului Mare.