În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Ultima parte a Canonului de pocăință la Catedrala Patriarhală
În seara zilei de joi, 21 martie 2024, un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale, a săvârșit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a fost citită a patra și ultima parte a Canonului cel Mare alcătuit de Sfântul Ierarh Andrei, Arhiepiscopul Cretei.
La finalul acestei rânduieli liturgice speciale, părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat faptul că viața creștină este indisolubil legată de post și de rugăciune, afirmând că postul a devenit o necesitate pentru toți oamenii care doresc să se apropie de Dumnezeu din moment ce protopărinții noștri au încălcat porunca postirii: „Nici înfrânarea de la mâncăruri, nici postul nu ne este cerut ca scop în sine, astfel încât să rămânem în stare de ajunare. Ele ne sunt cerute ca să dobândim toată dispoziția spre a ne dărui lucrării duhovnicești după ce ne îndepărtăm de lucrurile lumești. Dacă ne rânduim viața cu atenție, arătăm tot interesul pentru cele duhovnicești, folosim hrana cât să ne satisfacem nevoia de mâncare și avem dorința de a săvârși fapte bune, nu vom mai avea prea mult nevoie de post. Dar, având în vedere că firea omenească este nepăsătoare și se predă mai mult odihnei și desfătării, Iubitorul de oameni, ca un Părinte, a așezat pentru noi vindecarea prin post”.
„Să folosim vremea postului așa cum se cuvine și să ne cercetăm pe noi înșine în fiecare zi, smulgând greșelile din sufletele noastre. Să ne îndepărtăm de rele și să ajungem la virtute, fiindcă acesta este postul adevărat. Cel care se mânie, să alunge din sufletul său patima care îl necăjește și să iubească blândețea și bunătatea. Cel leneș și neînfrânat, atras continuu de frumuseți trupești, după ce pune frâu gândurilor sale și scrie în gândul său Legea lui Hristos, poruncile Lui, să alunge patima desfrâului și să dobândească înțelepciunea. Cel care nu își poate stăpâni limba, să urmeze fericitului profet și să zică: «Pune, Doamne, strajă gurii mele şi uşă de îngrădire împrejurul buzelor mele» (Psalmul 140, 3), și niciodată să nu pronunțe cuvinte nepotrivite și spuse la întâmplare. Nu doar că trebuie să prelungim postul în aceste zile, ci și milostenia să fie mai multă decât de obicei, și rugăciunile mai lungi, pentru că rugăciunea trebuie mereu să fie legată de post”, a adăugat arhimandritul Clement Haralam.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul va fi citit integral în miercurea săptămânii a 5-a din Postul Paștilor.