Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ultimul drum al Regelui României!
Regele Mihai I al României a fost condus sâmbătă, 16 decembrie, pe ultimul drum de mii de români, care l-au plâns, i-au așternut flori, l-au aplaudat și l-au însoțit cu rugăciunile lor. Funeraliile naționale au început la București, la Palatul Regal, iar apoi în Piața Palatului, unde au fost ceremonii religioase și militare, și pe Dealul Patriarhiei. Slujba de înmormântare a fost săvârșită în Catedrala Patriarhală de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Mitropoliți ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Funeraliile s-au încheiat cu slujba de înhumare și ceremoniile militare săvârșite la Curtea de Argeș.
O zi frumoasă de toamnă târzie la începutul unei ierni înfrigurate de vestea trecerii la Domnul a Regelui Mihai I al României. Astfel a fost ziua înmormântării Regelui Mihai I al României, ca de altfel și zilele în care trupul neînsuflețit al Majestății Sale a fost în România. Data de 16 decembrie 2017 rămâne înscrisă nu numai în filele cărților de istorie, ci mai ales în inimile miilor de români care au participat la funeraliile naționale ale Regelui Mihai I, dar și în cele ale milioanelor de români care au asistat cu sufletul la aceste momente istorice prin intermediul mass-media.
În Sala Tronului din Palatul Regal, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți consilieri patriarhali și eparhiali, precum și de diaconi, a săvârșit o slujbă de pomenire. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
Apoi, sicriul, înveșmântat cu stindardul regal și având deasupra coroana de oțel, a fost scos din Palatul Regal spre Piața Palatului, în semnal de trompetă unic și în sunetul clopotelor bisericilor. La al doilea semnal funerar de trompetă a fost săvârșită slujba de pomenire, iar la finalul acesteia, după cel de-al treilea semnal funerar de trompetă și în interpretarea cântării „Sfinte Dumnezeule” și a Marșului Funebru, compus de Frédéric Chopin, opt militari din Brigada 30 Gardă au purtat sicriul de pe catafalc și l-au așezat pe afetul de tun.
În Piața Palatului Regal s-a format cortegiul funerar, deschis de crucea din lemn purtată de un militar, urmată de două lumânări aprinse, steagurile bisericești, soborul clericilor și psalților Catedralei Patriarhale, afetul de tun tras de un vehicul militar, membrii Familiei Regale. Cortegiul a fost urmat de trei detașamente ale MApN (58 de militari de la Forțele Terestre, 58 de militari de la Forțele Aeriene și 58 de militari de la Forțele Navale), care au onorat plecarea pe ultimul drum a ultimului mareșal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial. Cortegiul funerar a continuat cu mulțimea românilor care au dorit să fie alături de Regele Mihai I pe ultimul drum.
Toată această solemnitate a ceremoniei religioase și militare a produs multă emoție celor prezenți. Toți au aplaudat și mulți au vărsat lacrimi, chipuri cernite fiind pe tot traseul itinerarului, respectiv Calea Victoriei până la Piața Națiunilor Unite, apoi pe Splaiul Independenței, respectiv Dealul Patriarhiei. Timp de câteva ore, în centrul Capitalei, cel mult agitat în fiecare zi, a fost restricționat traficul, astfel liniștea s-a așezat ca un semn de omagiu al întregii urbe bucureștene pentru ultimul drum al Regelui Mihai I. În Piața Unirii, cortegiul funerar s-a oprit pentru săvârșirea unei slujbe de pomenire, precum este tradiția în Biserica noastră, ca semn al însoțirii prin rugăciuni de către membrii Bisericii a celui trecut la Domnul.
Reprezentanți din toată lumea la funeralii
Pe Dealul Patriarhiei, sicriul a fost luat de pe afetul de tun și purtat spre Catedrala Patriarhală, unde slujba de înmormântare a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Mitropoliții Bisericii Ortodoxe Române. Alături de membrii Familiei Regale a României, la funeraliile Regelui Mihai I au fost prezenți reprezentanți ai familiilor regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franța, Prusia, Italia și Portugalia. Au mai participat reprezentanți ai familiilor imperiale din Rusia, Austria și Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg și Familia Princiară de Ligne, ai Comisiei Europene, Georgiei, Macedoniei, Marii Britanii, Turciei, Sfântului Scaun, ai instituțiilor de stat, ierarhi și alți invitați.
În cadrul slujbei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a rostit cuvântul „Regele Mihai – un simbol al suferinței și speranței poporului român”. După acest moment, membrii Familiei Regale a României au sărutat icoana Învierii Domnului. La final, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I, ca și Coroana de Oțel, au fost așezate în mașinile mortuare, iar după prezentarea condoleanțelor membrilor Familiei Regale a României de către cei prezenți, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Gara Regală Băneasa. Pe întregul traseu, și anume Piața Unirii – Piața Universității – Piața Romană – Piața Victoriei – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bd. Kiseleff – Gara Băneasa, Regele Mihai I a fost așteptat de alte câteva mii de români, care au așternut flori înaintea sicriului și au aplaudat îndelung.
Un moment deosebit a fost pe traseul Arcul de Triumf - Gara Regală Băneasa, cortegiul fiind însoțit de trupe ale Jandarmeriei călare. 16 cai din cadrul Detaşamentului de cavalerie al Jandarmeriei Capitalei, care păstrează în gena lor sângele nobil al unor rase apreciate - Nonius şi Calul Românesc de Sport, au însoţit sicriul Regelui Mihai I până la gară. Aici a urmat un alt ceremonial militar desfășurat în aplauzele miilor de români veniți să își conducă regele pe ultimul drum.
Toţi regii României odihnesc la Curtea de Argeş
După o călătorie de 3 ore, în timpul căreia cortegiul funebru a fost întâmpinat cu aplauze de zeci de mii de oameni veniţi să aducă un ultim omagiu regelui în gările de pe traseu, a avut loc un ceremonial militar pe peronul gării din Curtea de Argeş. La un semnal scurt de trompetă, sicriul a fost urcat de militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, în marş funebru, în maşina mortuară. În cetatea Basarabilor, cortegiul funebru şi-a continuat drumul către Mănăstirea Argeşului, însoţit de numeroşi argeşeni.
În Catedrala Sfântului Voievod Neagoe Basarab, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal – delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjuraţi de un sobor de slujitori, au săvârşit un Trisaghion la căpătâiul Regelui Mihai. A urmat o procesiune impresionantă, la ceas de seară, prin curtea Mănăstirii Argeşului către noua Catedrală Arhiepiscopală, ce serveşte drept necropolă regală. Sicriul purtat pe umeri a fost flancat de militari ai Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”, care purtau făclii aprinse, şi clerici ai Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, cu lumânări în mâini.
Într-o ceremonie la care a participat doar Familia Regală, drapelul cu blazonul Majestăţii Sale a fost împachetat, iar sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost coborât în cripta din partea dreaptă a pridvorului catedralei, alături de mormântul soţiei sale, Regina Ana, trecută la Domnul în 1 august 2016. Rânduiala liturgică a fost săvârşită de cei patru ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după care mormântul Regelui Mihai a fost pecetluit până la cea de-a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos. În tot acest timp, pe esplanada noii catedrale, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” a interpretat Imnul României, Imnul Regal şi Marşul Funebru, după care a tras 21 de salve de tun. Semnalul de trompetă „Stingerea” a marcat încheierea ceremoniei funerare dedicată Regelui Mihai I al României.
Agapa creştinească a fost oferită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic în Sala Manole a vechii Reşedinţe Regale din incinta Mănăstirii Argeşului. Începând de sâmbătă, 16 decembrie 2017, toţi monarhii României îşi dorm somnul de veci în Argeşul voievodal, Regele Mihai adăugându-se înaintaşilor săi Carol I, Ferdinand şi Carol al II-lea.
Moștenirea Regelui
Este dificil de estimat numărul românilor care au participat la evenimentul de sâmbătă, dar este ușor să realizăm cât a fost de iubit și apreciat. Românii au fost prezenți cu miile în jurul Palatului Regal, și pe tot traseul, până la Catedrala Patriarhală, s-au alăturat alte mii care așteptau cortegiul cu flori, icoane și tablouri ale Majestății Sale.
Regele Mihai I nu a lăsat doar suflete întristate, ci speranță. Majestatea Sa rămâne viu în conștiințele românilor, mai ales în cele ale generațiilor tinere, ca un exemplu de mărturisire a credinței ortodoxe într-o societate care pune în umbră tot mai mult firescul vieții. România a pierdut un om, însă, prin trecerea Majestății Sale la Domnul, renaște în sufletele românilor o conștiință a identității sale ortodoxe și a demnității sale naționale, după atâția ani de dezbinare și sărăcire materială și morală.
A rămas o imagine demnă a unei Românii care a dat lumii întregi o dovadă de bun-simț și civism.