Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Un an de la trecerea la cele veşnice a lui Lykourgos Angelopoulos
Sâmbătă, 23 mai 2015, începând cu ora 9:00, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi se va săvârşi Sfânta Liturghie urmată de slujba Parastasului, spre pomenirea arhontelui protopsalt Lykourgos Angelopoulos, la un an de la trecerea la cele veşnice. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii Corului Academic „Byzantion“, în semn de recunoştinţă şi datorie morală faţă de această personalitate culturală care nu doar a marcat evoluţia acestui cor, ci a contribuit, în mod definitoriu, la revigorarea artei psaltice în România.
Cariera dascălului Lykourgos Angelopoulos este impresionantă. A fost protopsaltul Catedralei „Sfânta Irina“ din Atena (1982 - 2014), fondatorul şi dirijorul Corului Bizantin Grec, profesor de muzică psaltică la Conservatorul de Stat şi la conservatoarele „F. Nakas“ şi „N. Skalkotas“ din Atena. A fost preşedinte al Şcolilor de muzică bizantină din cadrul a patru arhiepiscopii greceşti, membru al Comitetului Artistic din cadrul Ministerului Naţional al Educaţiei şi Religiei şi responsabil cu activitatea şcolilor de muzică din Grecia. De asemenea, a fost colaborator permanent al lui Marcel Peres, dirijorul renumitului cor „Organum“ (Paris) cu care a făcut imprimări de muzică bizantină, creştină timpurie, ambroziană şi muzică veche occidentală.
În calitate de fondator al Corului Bizantin Grec cu care a înregistrat, în cei 37 de ani de activitate dirijorală, 10 CD-uri şi peste 30 de casete, a participat în peste 1.500 de concerte în Europa (în 31 de ţări), Asia, America şi Africa şi a făcut numeroase înregistrări la cele mai mari studiouri de radio şi televiziune din Europa. A concertat, alături de membrii corului, la „Metropolitan Museum of Art“ din New York, la „Queen Elizabeth Hall“ din Londra, la Oxford şi la Paris.
În 1994, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, i-a acordat titlul de arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol. A fost, de asemenea, onorat cu titluri de către vrednicul de pomenire Diodor, Patriarh al Ierusalimului, de către Biserica Ortodoxă din Finlanda, de către Nicodim, Mitropolit de Patra, şi mulţi alţi arhierei. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia şi-a exprimat gratitudinea faţă de domnia sa, decorându-l cu ordinul Sfântului Apostol Pavel în 2006, în timp ce Preşedintele Republicii Elene, Konstantinos Stephanopoulos, i-a acordat onorabila distincţie „Crucea de Argint“ a Ordinului „Phoenix“ în 2004. În 2013, Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi-a exprimat aprecierea şi recunoştinţa, acordându-i distincţia mitropolitană „Crucea Sf. Ierarh Dosoftei“ iar Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi i-a acordat înalta distincţie academică „Doctor Honoris Causa“.
O minte elevată şi deschisă, un spirit ales şi altruist, om înaintea dascălului şi psalt înaintea profesorului, Lykourgos Angelopoulos a intuit potenţialul generat de tinerii psalţii din România şi a acceptat să construiască, alături de membrii Asociaţiei „Byzantion“, cu susţinerea consecventă a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi a Universităţii de Arte „George Enescu“, cel mai mare eveniment din ţară dedicat exclusiv artei psaltice, Masterclassul de Cânt Bizantin de la Iaşi. Întâlnirile cu tinerii români, incursiunile pe tărâmul spiritual al mănăstirilor moldoveneşti, îmbrăţişarea Marele dascăl avea să „Am venit de mai multe ori şi sunt foarte fericit pentru că, de fiecare dată, în România mă simt ca acasă“ - avea să afirme marele protopsalt, într-un interviu acordat doamnei Cristina Ionescu, realizatoarea emisiunii „Universul credinţei“.
Astfel, timp de şase ediţii ale evenimentului ieşean, cu energie şi devotament, cu profesionalism, cu multă dragoste şi apreciere faţă de setea de cunoaştere a tinerilor veniţi din toate colţurile ţării, Lykourgos Angelopoulos s-a făcut pe sine părintele unei noi generaţii de tineri pentru care întâlnirile cu domnia sa au reprezentat, fără îndoială, un imbold, o inspiraţie, un început de drum.
Veşnică să îi fie pomenirea în rândul drepţilor, în catedrala Bizanţului ceresc, în hora îngerilor şi a melurgilor şi veşnică să îi rămână pomenirea în sufletele noastre, prin rugăciune şi faptă! (Prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, preşedinte al Asociaţiei Culturale „Byzantion“)