Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Un bun chivernisitor al Bisericii și apropiat al celor aflați în suferință
Trecerea din această viață a Preacucernicului Preot Alexandru Lungu, petrecută marți, 16 mai 2017, ne-a îndurerat profund. Cei 36 de ani de slujire la Sfântul Altar ai preacucerniciei sale au fost încununați de realizări administrative și pastoral-misionare deosebite, apreciate atât de preoții alături de care a slujit, cât și de credincioșii pe care i-a păstorit.
Părintele Alexandru Lungu s-a născut la 2 septembrie 1954, în comuna Gruiu, județul Ilfov, în familia preotului Gheorghe Lungu și a soției acestuia, Gherghina Lungu. Încă din copilărie a fost atras de slujirea liturgică a tatălui său, fapt pentru care a decis să îi urmeze pe calea jertfelnică a preoției. A absolvit Seminarul Teologic în anul 1974, continuând ulterior studiile teologice superioare la Institutul Teologic de Grad Universitar din București. În anul 1980, a ocupat funcția de muzeograf al Muzeului Mănăstirii Căldărușani. Tot în același an s-a căsătorit cu tânăra Florentina Oancea, având împreună doi copii: Mihaela-Camelia (n. 1982) și Adriana (n. 1984).
La 5 aprilie 1981, a fost hirotonit diacon în Catedrala Patriarhală din București, de către Preasfințitul Părinte Vasile Târgovișteanul, Episcop-vicar patriarhal, iar la 12 aprilie 1981 a fost hirotonit în treapta preoției de Preasfințitul Părinte Roman Ialomițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe seama Parohiei Țigănești 1, Protopopiatul Alexandria, județul Teleorman. A rămas în această parohie timp de 11 ani, perioadă în care a efectuat ample lucrări de reparație și consolidare a locașului de cult (repictare interioară și exterioară), a casei parohiale (reparații capitale și extindere) și a cimitirului parohial (extindere și împrejmuire). Pentru meritele sale deosebite, la 1 noiembrie 1987, a fost hirotesit iconom stavrofor. Începând cu anul 1992, Părintele Alexandru Lungu a fost numit preot coslujitor la Parohia Sfânta Treime-Ghencea din București. Aici a îndeplinit și oficiul de paroh pentru un deceniu, între 1996 și 2006, evidențiindu-se prin activități administrative importante: construirea unui agheasmatar, a unui lumânărar, amenajarea unui parc al bisericii etc.
A slujit la Parohia Sfânta Treime-Ghencea timp de un sfert de veac, bucurându-se de aprecierea preoților și a credincioșilor în egală măsură. Grija sa deosebită pentru cele sfinte, ajutorul neprețuit acordat tuturor celor aflați în nevoi, dar în special capacitatea sa administrativ-gospodărească vor rămâne permanent în amintirea celor care l-au cunoscut.
În aceste momente de grea încercare pentru familia sa și pentru credincioșii pe care i-a păstorit Părintele Alexandru Lungu, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat din morţi: „Dă-i lui cununa dreptății, parte cu cei mântuiți, în mărirea aleșilor Tăi, ca să ia multă plată în locașurile sfinților Tăi pentru cele ce s-a ostenit în lumea aceasta, pentru numele Tău!”1
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Părintelui Alexandru Lungu (1954-2017), preot coslujitor la Parohia Sfânta Treime-Ghencea, Protopopiatul Sector 5 Capitală, oficiată vineri, 19 mai 2017, la Biserica Sfânta Treime a Parohiei Sfânta Treime-Ghencea din București.
Notă:
1 „Rânduiala înmormântării preoților și diaconilor de mir”, în: Molitfelnic, București, Ed. Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 2013, p. 259.