Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Un centru unic în nord-vestul României
Centrul de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie" din Cluj-Napoca va fi inaugurat pe 9 noiembrie. Clădirea ridicată de Arhiepiscopia Clujului va fi sfinţită de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie.
Programul liturgic va începe la ora 7:30 cu oficierea, de către Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a slujbei de sfinţire a Sfintei Mese din capela situată în incinta centrului, urmată de Sfânta Liturghie. De la ora 10:00, IPS Andrei va oficia slujba de sfinţire a aşezământului social. Centrul de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie" a fost construit în ultimii trei ani. Aşezământul social dispune de o unitate hospice cu mai multe saloane de internare, un centru de zi pentru adulţi şi un ambulatoriu de specialitate. Aici, pacienţii bolnavi de cancer în fază terminală vor primi sprijin atât medical, cât şi spiritual, după cum a precizat PS Vasile Someşanul. "Centrul de îngrijiri paliative, care stă sub oblăduirea Sfântului Nectarie, îşi propune să aibă grijă nu numai de suferinţele trupeşti, ci mai ales de cele sufleteşti, pe care în mare parte aceşti bolnavi le au. Tratamentul legat de terapia durerii, dar mai ales de partea duhovnicească, este deosebit de important, atât pentru cel care suferă, cât şi pentru aparţinători, pentru familie", a spus PS Vasile Someşanul. La acest centru de îngrijiri paliative, unic în regiunea de nord-vest a Transilvaniei, vor activa şi tineri rezidenţi ai Institutului Oncologic "Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca. Eforturi conjugate pentru ridicarea centrului Clădirea are o suprafaţă construită de circa 400 de metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de aproape 2.000 de metri pătraţi. Instituţia dispune de un ambulatoriu de specialitate, o unitate hospice, prevăzută cu 20 de paturi, precum şi un centru de zi pentru adulţi. Ridicarea clădirii a fost posibilă cu precădere datorită donaţiilor venite de la credincioşi şi sponsori, care au înţeles importanţa unei astfel de instituţii pentru semenii lor aflaţi în suferinţă. Astfel, clădirea este rezultatul efortului conjugat al Centrului eparhial, al părinţilor protopopi din cadrul Arhiepiscopiei Clujului, precum şi al autorităţilor politice, administrative şi medicale.