Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Un Domn, o credință, un botez, mărturisite la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”
„Străbate drumul poruncilor lui Dumnezeu, împlinindu-le, ca harul primit la Sfântul Botez să rodească în tine, luminându-ți chipul!”, i-a îndemnat Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, luni, 6 ianuarie 2025, pe credincioșii veniți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
În cinstea slăvitului praznic împărătesc, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare a fost săvârșită de întâistătătorul eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la altarul amenajat în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.
Ca de fiecare dată în duminici și la marile sărbători, Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de părintele Lucian-Ionuț Tablan Popescu, a răspuns liturgic ecteniilor și rugăciunilor înălțate de soborul slujitor.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Ieronim în răstimpul rânduit împărtășirii clericilor. Părintele Episcop a explicat semnificațiile teologice ale evenimentului petrecut acum aproape 2.000 de ani în pustiul Iordanului și importanța lui în actul răscumpărării oamenilor din robia păcatelor.
Potrivit rânduielii liturgice, înainte de sfârșitul Sfintei Liturghii, după Rugăciunea Amvonului, cei trei ierarhi au oficiat Sfințirea cea mare a apei.
Părintele Arhiepiscop Calinic a mulțumit ierarhului oaspete pentru împreuna-slujire și cuvântul de învățătură, Părintelui Episcop-vicar Damaschin Dorneanul pentru colaborarea și lucrarea în ogorul arhiepiscopiei și soborului slujitor pentru comuniunea liturgică.
Totodată, a amintit faptul că predica Înaltpreasfinției Sale, în care prezintă un scurt istoric al sărbătorii, dar și semnificațiile teologice ale gestului Mântuitorului de a Se lăsa botezat de mâna omenească a Înaintemergătorului Său, Ioan, se regăsește pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.