În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Un ierarh erudit și un om al dialogului
Omagierea Mitropolitului Nicolae Corneanu al Banatului la un an de la trecerea sa la viața veșnică este un eveniment de prețuire pentru memoria unui vrednic slujitor al Bisericii și în același timp este un act de cultivare a demnității noastre, ca slujitori ai Bisericii şi ca fii credincioși ai Bisericii.
În acest sens, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă zicând: „Aduceți‑vă aminte de mai marii voștri, care v‑au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți la felul cum şi‑au încheiat viața şi urmați‑le credința” (Evrei 13, 7). Prin urmare, noi avem datoria de a vedea lumina prezentă şi lucrătoare în cei care au slujit Biserica lui Hristos, iar din această lumină a lor să ne luminăm şi noi cu făptuirea.
Hristos Domnul, Dăruitorul vieții şi al tuturor binefacerilor, l‑a binecuvântat pe Mitropolitul Nicolae Corneanu cu lungime de zile. Din cei aproape 91 de ani ca vârstă, 71 de ani i‑a împlinit întru slujire preoțească, fiind hirotonit diacon în anul 1943, preot în anul 1960 şi arhiereu în anul 1961.
Ca ierarh a păstorit mai întâi în vreme de dictatură comunistă, plină de restricții şi presiuni asupra vieții Bisericii, iar apoi, după anul 1990, şi în vreme de libertate, cu noi şanse, dar şi cu noi cerințe sau provocări ale societăţii contemporane, marcată adeseori de individualism, prozelitism, secularizare, emigraţie şi alte fenomene noi. Atât în vreme de constrângeri, cât şi în vreme de libertate, venerabilul Mitropolit Nicolae Corneanu a reuşit, cu răbdare constantă şi înţelepciune practică, să păstreze şi să promoveze credinţa creştină, cultura şi spiritualitatea românească în ţinutul străvechi al Banatului.
Mitropolitul Nicolae al Banatului s‑a remarcat prin opera sa teologică şi culturală bogată, cuprinsă în 28 de volume, prin rigoarea administrativă şi deschiderea spre dialog şi cooperare cu alţii în plan religios, cultural şi social.
Activităţile sale de Arhiepiscop şi Mitropolit s‑au concretizat în edificii noi la Centrul eparhial, la Seminarul Teologic din Caransebeş, la protopopiate, biserici de mir noi şi mănăstiri noi, activitate editorială şi publicistică, înființarea unei facultăți de teologie, instituții şi programe social‑filantropice, activități cu tineretul, relații cu universități din Banat, relații deosebite cu familia regală, cu oameni de cultură, cu instituții media etc.
Personal, ca fiu duhovnicesc al eparhiei păstorite de distinsul Mitropolit Nicolae Corneanu, am primit sfat şi ajutor părintesc în vremea studiilor universitare de la Sibiu şi București. Iar pe când eram conferențiar la Institutul Ecumenic de la Bossey (1980‑1988) ne‑a adresat în repetate rânduri invitaţia de a‑i deveni colaborator apropiat, ceea ce s‑a realizat în februarie 1990, când, la recomandarea sa, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ne‑a ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul de Lugojeanul, fiind hirotonit Episcop la 4 martie 1990 în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.
În calitate de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi colaborator al vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu am admirat mereu disciplina, corectitudinea şi ordinea din Administrația eparhială.
Perioada de împreună-slujire la Timişoara şi apoi timpul de împreună-slujire a Bisericii în cadrul Sfântului Sinod ni‑l readuc în amintire ca fiind un ierarh erudit, deschis spre dialog, elegant în comportament, generos cu alţii, dar exigent cu sine şi evitând sistematic lauda de sine şi etalarea meritelor proprii. Impunea respect chiar şi atunci când era familiar cu cei din jurul său.
Ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, distins om de cultură, promotor al valorilor eterne ale credinţei în dialogul cu alte Biserici, culturi şi popoare, şi susţinător al eforturilor de apropiere între creştini, Mitropolitul Nicolae Corneanu a primit de la Dumnezeu numeroase daruri pe care le‑a cultivat cu simţul responsabilităţii, oferind şi altora, cu generozitate, bucurii din bucuriile duhului, roade ale talantului înmulţit întru slava lui Dumnezeu şi spre binele Bisericii şi al societăţii.
Felicităm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, noul Mitropolit al Banatului, și cancelaria Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei pentru inițiativa publicării acestui volum omagial‑comemorativ, având convingerea că va fi de mare folos spiritual cititorilor în cultivarea recunoștinței față de darurile lui Dumnezeu revărsate în oameni și cultivate de aceștia spre binele Bisericii și al poporului român.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj adresat la împlinirea unui an de la trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire Mitropolitul Nicolae Corneanu, text cuprins în volumul: îIn memoriam, Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului (1923‑2014)”, lansat duminică, 27 septembrie 2015, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara şi închinat fostului arhipăstor bănăţean.