La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Un ierarh român a liturghisit la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 13 noiembrie, în ziua de cinstire a Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, Sfânta Liturghie în biserica mare a Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, înconjurat de un sobor de ieromonahi și ierodiaconi.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre importanţa rugăciunii, explicând nevoitorilor din această mănăstire că în Patriarhia Română acest an a fost dedicat rugăciunii din viaţa Bisericii şi a credinciosului, precum şi sfinţilor isihaşti.
În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul Vohodului Mare, potrivit unei vechi tradiţii vatopedine, preoţii slujitori au purtat în procesiune, pe lângă cinstitele daruri, şi racle purtând sfinte moaşte ale unor sfinţi cunoscuţi, între care şi capul Sfântului Ioan Gură de Aur, având urechea stângă neputrezită. Cu privire la acest mare odor care se păstrează în Mănăstirea Vatoped, Preasfinţia Sa ne-a spus: „Mănăstirea Vatoped are o frumoasă tradiție: în zilele de duminică, dar și la marile sărbători, la Vohodul Mare, cele mai importante relicve păstrate în tezaurul așezământului monahal sunt scoase de către preoții slujitori. Așadar astăzi, în ziua pomenirii Sfântului Ioan Gură de Aur, unul dintre slujitori a purtat capul sfântului, alături de alte sfinte moaște importante pe care această mănăstire le deține. Capul Sfântului Ioan Gură de Aur are o ureche neputrezită, cea la care Sfântul Apostol Pavel se apleca și îl inspira pe marele ierarh în tâlcuirea scrierilor sale. Despre acest lucru ne dă mărturie ucenicul Sfântului Ioan Gură de Aur, Proclu, devenit mai târziu Arhiepiscop al Constantinopolului, cel care avea să aducă în capitala Imperiului Bizantin, din locul exilului unde Sfântul Ioan a murit, cinstitele sale moaște”.
La finalul Sfintei Liturghii a fost rostit un polihroniu pentru a marca sărbătoarea personală a Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, care a împlinit vârsta de 56 de ani, părintele Gherman, fost protos al Sfântului Munte, rostind şi un scurt cuvânt de felicitare în care a amintit datele biografice importante ale Preasfinţiei Sale.