Şcoala „Christiana“ din Cluj-Napoca, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi-a deschis luni, 30 septembrie, porţile în cel de-al 18-lea an de activitate, printr-un moment festiv care a avut loc în capela unităţii de învăţământ.
Festivitatea a debutat cu oficierea unei slujbe de Te-Deum, în capela şcolii, la care au participat elevi, părinţi, profesori, precum şi reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Cluj-Napoca. Părintele Claudiu Precup, coordonatorul centrului, i-a felicitat pe elevi şi le-a urat să aibă spor duhovnicesc în noul an şcolar şi rezultate cât mai bune, iar profesorilor le-a mulţumit pentru devotamentul oferit în educarea şi formarea tinerilor. Urări şi îndemnuri la început de an şcolar au fost oferite elevilor şi de către ceilalţi participanţi la momentul festiv.
Şcoala „Christiana“ oferă cursuri şi meditaţii, iniţiere într-o meserie, consiliere, sprijin material şi activităţi recreative. Complementar, atunci când situaţia o impune, elevii beneficiază şi de alte tipuri de sprijin: înscriere la un medic de familie, întocmirea dosarului pentru obţinerea cărţii de identitate, facilitarea accesului pentru un loc de muncă, consilierea în vederea alegerii carierei, precum şi medierea conflictelor cu familia sau alte persoane.
Programul „A doua şansă“
Aici şi-au început cursurile cei 35 de tineri şi adulţi care s-au înscris, în acest an, la Ţcoala Gimnazială „Christiana“, înfiinţată în urmă cu doi ani, şcoală autorizată şi inclusă în sistemul public de învăţământ ce se adresează persoanelor care au abandonat şcoala şi care doresc să finalizeze pregătirea şcolară obligatorie, de 10 clase.
Pe lângă pregătirea şcolară, elevii beneficiază în cadrul programului „A doua şansă“ şi de pregătire profesională în diferite meserii. La finalul clasei a X-a, elevii primesc o diplomă care să ateste calificarea lor, cu ajutorul căreia se vor putea integra pe piaţa muncii.
“Abandonul şcolar este una dintre problemele des întâlnite la nivelul comunităţii clujene. Lipsa de educaţie îl duce pe om la o marginalizare socială, profesională şi uneori chiar familială. O persoană care nu şi-a finalizat pregătirea şcolară de bază este mai vulnerabilă în anumite situaţii critice, iar din punct de vedere profesional se integrează mult mai greu. Cei care ajung în această situaţie riscă să intre într-un cerc vicios, din care uneori ies foarte greu sau alteori chiar deloc. Acesta este motivul pentru care Asociaţia «Christiana» a înfiinţat în 2011 această şcoală gimnazială pentru a da o mână de ajutor persoanelor aflate în situaţia de a fi părăsit şcoala de mult timp şi pentru a contribui la rezolvarea acestei probleme a abandonului şcolar“, a spus directorul unităţii de învăţământ, pr. Claudiu Precup.