De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Un nou așezământ social‑filantropic în Argeș
În Duminica a 4-a după Rusalii, parohia argeșeană Turculești din Protopopiatul Topoloveni a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această localitate, dar și din alte zone ale județului, au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae. La final, ierarhul a binecuvântat noul așezământ social-filantropic al parohiei.
Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit, după Sfânta Liturghie, și o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul.
Cu această ocazie, chiriarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, oferind credincioșilor sfaturi duhovnicești legate de credința lipsită de îndoială a sutașului din Capernaum, așa cum apare ea în întâmplarea relatată în pasajul evanghelic duminical (Matei 8, 5-13): „Sutașul din Evanghelia de astăzi a crezut cu adevărat că rugăciunea adresată Domnului Iisus Hristos este binefăcătoare. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea mai ales fiindcă acesta nu se ruga pentru el, ci pentru sănătatea uneia din slugile sale”.
După oficierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba de sfințire a noului așezământ social-filantropic al parohiei, închinat Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, pomenit în acea zi. Așezământul a fost ridicat în curtea bisericii parohiale pentru o mai bună desfășurare a activităților sociale și culturale derulate în sânul acestei comunități. Lucrarea a fost realizată cu ajutorul Consiliului Județean Argeș, al Primăriei comunei Călinești și al unor sponsori din mediul privat.
Biserica din Turculești poartă hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” și a fost construită în anul 1872 pe locul unei mănăstiri din secolul al 18-lea, care a fost dărâmată. Ctitorul bisericii din zid a fost părintele Ioan Alexandrescu, care a fost sprijinit de toți enoriașii parohiei în demersul de ridicare a acesteia. Prima restaurare importantă a lăcașului a fost realizată în anul 1934. Din anul 2007, actualul preot paroh, părintele Cosmin Bologea, ajutat de enoriași, a desfășurat o bogată activitate pastorală și administrativă, împlinită în această zi prin construirea și sfințirea noului așezământ social-filantropic, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.