La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Un nou centru de tineret în Episcopia Caransebeșului
La sediul din Reșița al Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte (ATOR) a fost deschis săptămâna trecută cel de-al 16-lea centru de tineret din Episcopia Caransebeșului. Centrul a fost închinat Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și a fost realizat în colaborare cu Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” din urbea bănățeană.
Evenimentul a debutat cu o rugăciune de binecuvântare, rostită de către părintele Cristian Rădulescu, în paraclisul amenajat în incinta sediului asociației din Reșița. După acest moment, părintele Cristian a adresat un scurt cuvânt de bun-venit, în care a subliniat frumusețea și importanța faptului că această nouă lucrare dedicată copiilor reșițeni a fost începută cu o slujbă de binecuvântare, îndemnându-i pe cei mici să țină minte ca „totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu”.
George Lepădat, vicepreședinte al ATOR Banatul de Munte, a transmis și el un cuvânt de bun-venit tuturor copiilor, voluntarilor și învățătoarelor care i-au însoțit. În același timp, tânărul a povestit celor prezenți despre activitatea asociației în județ și motivele care au condus la deschiderea acestui centru de tineret, prezentând și tipurile de activități pe care voluntarii le propun spre organizare în acest spațiu. După aceasta, Anita Radics alături de ceilalți voluntari au susținut o serie de activități ce au constat în jocuri de cunoaștere, de energizare și socializare, care au reprezentat un real succes pentru cei mici. Totodată, voluntarii au pregătit și suveniruri pentru fiecare dintre cei prezenți, însoțite de invitația de a veni și a face parte din familia noului Centru de tineret „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.
„Deschiderea acestui centru a fost un moment mult așteptat de către noi toți, în special de către voluntarii reșițeni, care sunt elevi la liceele din oraș, novici în ceea ce înseamnă lucrul cu copiii, dar sunt plini de dorința de a învăța și a face o muncă remarcabilă aici și în toată experiența lor de voluntariat, de acum înainte. Ne-am bucurat de o atmosferă deosebită, copilărească, plină de joc și avem siguranța că tot ceea ce am început aici va continua mult timp. Ținem să mulțumim într-un mod aparte Colegiului Național «Diaconovici-Tietz» din Reșița, profesoarei Simona Lance și directoarei Viorica Gârtoi, prin deschiderea și colaborarea cărora am reușit să pornim activitatea la acest centru de tineret, cu primii beneficiari”, mărturisește Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.
Centrul de tineret din Reșița va funcționa după un program săptămânal, aici organizându-se activități nonformale și de învățare experiențială, desfășurate de către voluntari ai ATOR Banatul de Munte, atât din Reșița, cât și din alte zone ale județului Caraș-Severin, întrucât asociația își propune ca acest spațiu să funcționeze și ca un centru de practică în care tineri voluntari de pe cuprinsul județului, angrenați în diverse proiecte ale eparhiei, vor putea veni să își exerseze abilitățile, se arată pe site-ul episcopiacaransebesului.ro.