La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Un nou centru social pentru persoane vârstnice la Craiova
Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a avut loc miercuri, 26 iulie, deschiderea oficială a Centrului social de zi pentru persoane vârstnice „Sfinții Doctori fără de Arginți Cosma și Damian” din Craiova.
Slujba de sfințire a centrului a fost săvârșită de un sobor de preoți din care au făcut parte părintele protoiereu Grigore Vulcănescu, părintele protoiereu Cristian Cojocaru și părintele consilier eparhial Alexandru Zidaru. Din partea oficialităților locale au participat: Rela Filip, viceprimar al municipiului Craiova; Dan Diaconu, prefectul județului Dolj; Cosmin Durle, din partea Consiliului Județean Dolj, și Dorian Delureanu, de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Toți invitații oficiali au luat cuvântul pentru a transmite câteva gânduri la această inaugurare a unui nou așezământ social.
În cuvântul de mulțumire, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre mandatul Bisericii de a avea grijă de cei aflați în suferință, ca semn al dragostei și al milei creștinești: „De la întemeierea de la Rusalii, Biserica a primit poruncă de la Mântuitorul Iisus Hristos să se îngrijească de toții fiii și fiicele ei, din punct de vedere duhovnicesc și trupesc. Biserica s-a organizat de la început cu aceste programe pentru bătrâni, pentru copii și pentru văduve. Dintre cei chemați ca să fie îngrijiți de Biserică sunt cei care au ajuns la o vârstă înaintată și care, din cauza timpului, au nevoie de îngrijirea noastră. O instituție care s-a format încă din primele veacuri creștine a fost aceea a Sfântului Vasile cel Mare, numită Vasiliada. De atunci și până astăzi, în toate bisericile și mănăstirile noastre au funcționat bolnițele”.
În continuare, Părintele Mitropolit a amintit de hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a dedicat anul 2023 pastorației persoanelor vârstnice, dar și de activitatea socială din Arhiepiscopia Craiovei: „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și membrii Sfântului Sinod au hotărât ca anul acesta să fie consacrat vârstnicilor și îngrijirii lor. Drept urmare, aici în Arhiepiscopia Craiovei ne-am ostenit după putință ca să aducem un ajutor, o mângâiere pentru cei care sunt la o vârstă înaintată. Din mila lui Dumnezeu, am realizat și deschis multe astfel de centre, aici în Dolj și în Gorj, dar și în celelalte eparhii din Mitropolia Olteniei. În această clădire, cunoscută sub denumirea de Policlinica Studențească, ne-am gândit să pregătim un centru pentru cei bătrâni”.
La final, ierarhul a mulțumit lui Dumnezeu pentru finalizarea acestui centru social, dar și tuturor instituțiilor implicate în proiectul de modernizare și dotare.
În cadrul așezământului social destinat persoanelor vârstnice vor fi oferite în mod gratuit servicii de consiliere socială și spirituală, activități educative, de socializare și petrecere a timpului liber, terapie ocupațională, sprijin material și alte activități specifice, desfășurate sub îndrumarea specialiștilor centrului. Conform proiectului, centrul social va deservi peste 300 de persoane vârstnice. Centrul se regăsește în orașul Craiova, pe strada Câmpia Izlaz, nr. 54, județul Dolj. În prezent, Departamentul de asistență socială al Arhiepiscopiei Craiovei derulează diferite programe sociale care se adresează în mod special persoanelor înaintate în vârstă și care au nevoie de ajutor material și duhovnicesc.