Atmosferă de sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sute de credincioși s-au adunat pentru a celebra slăvitul praznic al Nașterii Domnului Hristos. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost
Un nou consilier eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor
Arhiepiscopia Bucureștilor are un nou consilier eparhial, care coordonează Sectorul învățământ și activități cu tineretul. Permanența Consiliului eparhial l-a numit în această funcție pe părintele diacon Eugen Maftei, care își preia atribuțiile de astăzi, 1 iunie 2021.
Noul consilier din cadrul Administrației eparhiale este asistent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București și diacon la Biserica „Sfânta Ecaterina”-Paraclis universitar al aceleiași facultăți.
Formarea sa teologică a început la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț (1995-2000) și a continuat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, unde a urmat cursurile de licență (2004), masterat (2006) și doctorat (2011). Este și absolvent al unui program de master II la Institutul Catolic din Paris și doctor al Universității Paris 4 Sorbona, Secția Istoria creștinismului antic și civilizațiile Antichității târzii (2012).
Părintele Eugen Maftei a lucrat, începând din 2014, în cadrul Editurilor Patriarhiei Române, ca redactor în Departamentul Carte teologică și redactor coordonator al revistei Ortodoxia. Este autorul unei cărți despre soteriologia Sfântului Atanasie cel Mare, precum și al mai multor studii, articole și recenzii. A participat la diferite conferințe, simpozioane și colocvii, în țară și în străinătate.
Ca diacon în cadrul Parohiei „Sfânta Ecaterina” s-a implicat, alături de preoții coslujitori, începând din mai 2020, în diferite activități educaționale și social-filantropice.
Părintele Eugen Maftei ne-a împărtășit câteva gânduri la acest început de drum: „Educația este o componentă determinantă în formarea personalității, de care depinde, în mare măsură, viitorul tinerei generații. De aceea, educația - în ansamblul ei, dar mai ales cea religioasă - a fost și este o preocupare constantă a Bisericii, care apreciază și sprijină toate demersurile de promovare a valorilor creștine. Pentru aceasta este nevoie de un efort conjugat din partea tuturor instituțiilor abilitate. Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor poate reprezenta, din această perspectivă, un liant între diferiții factori implicați în procesul educațional. Numirea în această poziție mă onorează și mă responsabilizează în egală măsură. Îi mulțumesc Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru încrederea acordată și sper ca entuziasmul, dorința de implicare și conștiinciozitatea să se concretizeze în proiecte inițiate în cadrul acestui sector”.