De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Un nou consilier patriarhal
În şedinţa din 23 octombrie 2012 a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc s-a hotărât reorganizarea Sectorului Patrimoniu cultural al Administraţiei Patriarhale şi numirea domnului Marin Coteţiu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti, în funcţia de consilier patriarhal responsabil cu aspecte privind patrimoniul religios.
Marin Coteţiu, noul consilier patriarhal, s-a născut la data de 8 septembrie 1973, în oraşul Câmpeni, din judeţul Alba, din părinţii Mihaiu şi Letiţia. A urmat studii teologice la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în anul 1994. A urmat apoi studiile universitare la Secţia Patrimoniu cultural a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti (1995-1999). Paralel cu acestea a urmat şi studiile universitare la Secţia Conservarea şi restaurarea operei de artă a Universităţii de Arte din Bucureşti (1996-2001). În anul 2003 a absolvit studiile aprofundate, iar în anul 2010 şi-a susţinut teza de doctorat la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. În anul 2003 a devenit preparator universitar titular al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, la secţia care atunci se numea Patrimoniu cultural, devenită ulterior Secţia Artă sacră. În anul 2006 a devenit asistent universitar în cadrul aceleiaşi secţii, iar din luna octombrie a anului 2012 este lector universitar în cadrul Departamentului de Teologie Sistematică, Practică şi Artă Sacră al acestei facultăţi. Încă din anul 1994 a fost preocupat constant de particularităţile pe care le prezintă restaurarea picturilor murale şi a picturilor realizate pe lemn. În urma efectuării practicii de specialitate şi a absolvirii examenelor de autorizare, în anul 2002 a fost atestat de Comisia de Pictură bisericească a Bisericii Ortodoxe Române ca restaurator pictură murală de epocă, iar în anul 2011 a fost atestat ca restaurator pictură pe lemn. Pentru aceste specializări este atestat şi de către Institutul Naţional al Patrimoniului. Domnul lector dr. Marin Coteţiu este din data de 1 noiembrie consilier patriarhal pentru componenta Patrimoniu religios a Sectorului Cultură şi Patrimoniu religios al Administraţiei Patriarhale. "La acest început de drum îmi doresc ca munca celor două laboratoare din cadrul Centrului pentru patrimoniu "Sfântul Constantin Brâncoveanu", cel pentru restaurare carte şi cel pentru restaurare icoană să fie mai vizibilă şi apreciată la nivelul celorlalţi specialişti cunoscuţi în domeniu. De asemenea, îmi propun dezvoltarea activităţii Centrului de pregătire pentru patrimoniu şi o posibilă apropiere a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul", pentru a facilita accesul studenţilor care se specializează în restaurare la tehnici moderne de restaurare şi întâlnirea lor cu specialiştii", a declarat noul consilier patriarhal Marin Coteţiu. În cadrul aceleiaşi şedinţe a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc din 23 octombrie 2012 a fost hotărâtă transformarea Sectorului Patrimoniu cultural al Administraţiei Patriarhale în Sectorul Cultură şi Patrimoniu religios, cu două componente: "Cultură" şi "Patrimoniu religios", fiecare condus de către un consilier patriarhal cu atribuţii distincte. Consilierul patriarhal responsabil cu aspectele de cultură de la data de 1 noiembrie este părintele prof. dr. Florin Şerbănescu.