De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Un nou coordonator al preoţilor de caritate
În cadrul Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, întrunită în data de 27 ianuarie, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pr. Marius Ciprian Dinu a fost numit în funcţia de coordonator al preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor, care îşi desfăşoară activitatea în spitale, unităţi de învăţământ şi penitenciare.
În semn de recunoştinţă pentru eforturile deosebite depuse până acum în activitatea de coordonare a preoţilor de caritate, fostul coordonator, pr. Horia Nicolae Prioteasa, a primit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ pentru clerici din partea Patriarhului României. Întâistătătorul Bisericii noastre l-a felicitat pe pr. Horia Nicolae Prioteasa pentru misiunea jertfelnică pe care a desfăşurat-o în timpul celor două mandate şi a subliniat importanţa conştiinţei responsabilităţii unită cu darul libertăţii în slujirea social-filantropică. „Este mare nevoie să nu separăm niciodată libertatea de responsabilitate şi de scopul lor comun: zidirea sau edificarea spirituală a oamenilor în Biserică. Omul este cu adevărat liber numai atunci când poate totalmente iubi pe Dumnezeu şi pe semeni. Când nu mai iubeşte pe Dumnezeu, omul nu se mai roagă. Când se roagă, el este liber, fiindcă se uneşte cu Dumnezeu cel fără de margini, care nu este limitat nici de spaţiu şi nici de timp. Libertatea de a face bine este libertatea sfinţilor, pe când libertatea de a face rău este libertatea demonilor. Deci, în această perspectivă, trebuie orientate atât libertatea, cât şi responsabilitatea şi întreaga viaţă a Bisericii şi, în această perspectivă, trebuie privită şi educaţia, dar şi opera social-filantropică. Noi, creştinii, trebuie să răspândim în jurul nostru nu panică, ci speranţă; nu întuneric, ci lumină şi trebuie să arătăm că, mai întâi de toate, ne punem nădejdea în Dumnezeu, care este Domnul istoriei. Din acest punct de vedere, observăm că sfinţii, care s-au legat mult de Dumnezeu, se dăruiesc Lui, se lasă în grija Lui şi trăiesc din harul Lui. Aceasta se vede mai ales în situaţiile-limită, în spitale, unde omul se află între viaţă şi moarte, când nu mai poate conta pe nici un ajutor omenesc, ci numai pe ajutorul lui Dumnezeu, chiar dacă acesta vine tot prin oameni: printr-un preot, care dă un sfat bun, care se roagă şi pronunţă numele lui Hristos, sau printr-un medic bun, care găseşte cel mai bun mijloc de alinare a suferinţei“, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Funcţia de coordonator al preoţilor de caritate presupune multiple responsabilităţi. „În primul rând, coordonatorul trebuie să facă inspecţii la capelele acestor instituţii de stat din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor, iar în al doilea rând, convoacă preoţii de caritate pentru desfăşurarea sesiunilor cercurilor pastorale «Comunicare şi comuniune», a preoţilor de caritate din Bucureşti; «Rugăciune şi frăţietate» - o sesiune comună cu preoţii de cimitire din Bucureşti şi «Speranţă şi vindecare», al preoţilor de caritate din Prahova.
De asemenea, rolul coordonatorului este de a mobiliza preoţii de caritate cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale, a procesiunii de Florii şi cu ocazia procesiunilor cu sfinte moaşte, organizate de Sectorul administrativ-bisericesc“, ne-a declarat pr. Horia Nicolae Prioteasa.