De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Un nou dicţionar al teologilor ortodocşi din secolele XIX-XXI
A apărut la Editura Proxima "Dicţionar bio-bibliografic, teologi ortodocşi români şi străini, secolele XIX-XXI", semnat de părintele profesor Gheorghe I. Drăgulin. În paginile noii lucrări sunt culese şi sistematizate viaţa şi opera celor mai importanţi teologi ortodocşi contemporani. Părintele profesor Gheorghe Drăgulin prezintă în paginile dicţionarului contribuţia teologică substanţială a "generaţiei Stăniloae", profesori de teologie care au activat în a doua jumătate a secolului al XX-lea, inspiraţi de spiritualitatea operei părintelui Stăniloae şi care au creat în continuitatea acesteia.
Părintele profesor Drăgulin aminteşte şi de alte lucrări publicate care oferă o listă a teologilor ortodocşi, pe care le-a completat în mod constructiv şi inovator. Părintele Drăgulin a inclus în lucrarea sa mai multe modele de medalioane pentru a ilustra cât mai bine variatele aspecte ale vieţii bisericeşti. Dicţionarul cuprinde date despre ierarhi, preoţi, profesori universitari, cercetători, doctoranzi, profesori secundari, publicişti, oameni de cultură, teologi ortodocşi români şi străini, unii convertiţi la Ortodoxie, cei excluşi sau marginalizaţi din motive politice în perioada comunistă, reprezentanţi ai păturii intelectuale de la nivel local cu contribuţii importante în sfera teologiei şi a religiosului şi numeroşi oameni de valoare: istorici, literaţi, muzicologi, medici. Scopul dicţionarului este cunoaşterea generală a reprezentanţilor teologiei din câteva biserici ortodoxe locale cu prezentarea caracteristicilor speciale: continuitatea patristică, relaţia cu Sfânta Liturghie, dialogul interdisciplinar, misionarism şi ecumenism. La originea acestui dicţionar se află activitatea didactică a părintelui profesor, materializată în fişele făcute pentru orele de seminar, cu informaţii culese din Biblioteca Academiei Române, din bibliotecile celor trei universităţi la care a predat. Părintele Drăgulin dedică lucrarea soţiei sale, Mariana, şi fiicei Augustina, care au fost ajutoare competente în alcătuirea acestui dicţionar folositor pentru studenţii teologi, profesori de teologie, dar şi pentru orice persoană care doreşte să cunoască câte ceva despre teologia ortodoxă.