Comunitatea Parohiei Vad, judeţul Braşov, a adus cinstire Maicii Domnului în zi de hram prin participarea la Sfânta Liturghie săvârşită joi, 21 noiembrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu,
Un nou doctor în teologie al Facultății „Justinian Patriarhul”
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc joi, 14 noiembrie, susținerea publică a tezei de doctorat „Contribuția contextuală a pr. prof. dr. Dumitru Belu la dezvoltarea omileticii în teologia ortodoxă română”. Cercetarea a fost realizată, sub îndrumarea pr. prof. dr. Nicușor Beldiman, directorul Departamentului teologie sistematică, practică și artă sacră, de diaconul Radu Mihai Constantin, ostenitor în cadrul Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Din comisia prezidată de conf. dr. Adrian Lemeni au făcut parte pr. prof. dr. George Grigoriță, consilier patriarhal și cadru didactic al instituției de învățământ teologic universitar din Capitală; pr. prof. dr. Vasile Gordon, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și pr. conf. dr. Miron Erdei, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea.
La susținerea publică au fost prezenți Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, consilieri patriarhali, membri ai familiei și colegi.
Lucrarea „Contribuția contextuală a pr. prof. dr. Dumitru Belu la dezvoltarea omileticii în teologia ortodoxă română” este structurată în șase capitole, în care autorul își propune să arate în mod inedit relevanța și actualitatea operei părintelui Dumitru Belu în contextul religios contemporan, subliniindu-se aportul renumitului profesor la dezvoltarea domeniului omiletic în spațiul teologic românesc.
„Părintele Belu a surprins complexitatea propovăduirii, aducând argumente solide în favoarea unei predici bazate pe armonia dintre Vechiul și Noul Testament, îmbogățită de lumina Sfinților Părinți. Totodată, a subliniat rolul crucial al predicatorului, afirmând că eficiența cuvântului rostit depinde atât de cunoștințele, cât și de virtuțile acestuia. A oferit teologilor o viziune asupra predicii tematice, iar prin varietatea și complexitatea temelor, părintele Belu a devenit un reper în contextualizarea mesajului religios pentru credincioșii vremurilor sale și pentru generațiile viitoare. Părintele Dumitru Belu rămâne nu doar un apologet al Ortodoxiei, ci un adevărat dascăl, un părinte al Omileticii românești moderne, care ne inspiră să ne ridicăm la înălțimea chemării Mântuitorului. El ne îndeamnă să vedem predica nu doar ca pe un act de comunicare, ci ca pe o slujire vie, dedicată lui Hristos și Bisericii Sale, o slujire în care cuvintele sunt împlinite prin fapte, iar propovăduirea devine o expresie autentică a credinței trăite. Cuvintele sale rămân un testament viu, o sursă de inspirație și un model de urmat pentru toți cei chemați să ducă mai departe cuvântul Evangheliei”, a spus diaconul Radu Mihai Constantin.
La final, candidatul a primit titlul de doctor în teologie.