Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Un nou doctor în teologie la București
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, a avut loc ieri, 7 septembrie 2017, susţinerea publică a tezei de doctorat „Reşedinţa Patriarhală – istorie, artă şi misiune”, elaborată de arhim. Paisie (Sebastian) Teodorescu, vicar patriarhal. Teza de doctorat a fost întocmită sub îndrumarea academică a pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu.
Comisia de evaluare a fost prezidată de pr. prof. dr. Daniel Benga, directorul Şcolii Doctorale „Dumitru Stăniloae” din cadrul Facultăţii de Teologie din Bucureşti, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, coordonatorul ştiinţific al tezei de doctorat, pr. prof. dr. Mihail Săsăujan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, şi pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi. Susţinerea publică a avut loc în Sala „Teodor M. Popescu” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a Preasfinţitului Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a mai multor consilieri patriarhali şi eparhiali, protopopi, stareţi şi stareţe, precum şi studenţi-doctoranzi ai facultăţii. „Lucrarea pe care am susţinut-o astăzi, intitulată «Reşedinţa Patriarhală - istorie, artă şi misiune», este pentru mine nu doar un episod academic, ci în primul rând o datorie, pentru că de aproape 10 ani lucrez şi locuiesc în instituţia Reşedinţei Patriarhale, cunosc spaţiile interioare, am slujit adeseori în paraclisele ei, am fost martorul direct la transformările pe care le-a cunoscut în aceşti ultimi 10 ani, când Reşedinţa Patriarhală a trecut prin mari lucrări de renovare şi de restaurare. Am luat ca pe o datorie îndemnul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a studia istoria, de a-i reconstitui trecutul şi de a întocmi o lucrare de doctorat, o monografie dedicată Reşedinţei Patriarhale”, ne-a declarat arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal.
De la „casă a stăreţiei” la „palat patriarhal”
Teza de doctorat a părintelui arhimandrit Paisie Teodorescu a fost apreciată de membrii Comisiei de evaluare ca fiind o sinteză integratoare în privinţa Reşedinţei Patriarhale, zidire ieşită dintr-o tradiţie post-bizantină, de la „casă a stăreţiei” la „palat patriarhal”. „Eu aş numi la fel de bine teza «De la stăreţie la patriarhie», pentru că, de fapt, acesta este cuprinsul întregii teze de doctorat a părintelui Paisie. Părintele arhimandrit a reuşit să facă pe parcursul a 400 de pagini o sinteză a unei istorii atât de bogate, care priveşte Reşedinţa Patriarhală, plecând de la prima mănăstire de pe Dealul Mitropoliei, care se dezvoltă ajungând Mitropolie, apoi Reşedinţă Patriarhală. Subliniez că, într-un prim capitol, părintele Paisie a arătat cum a evoluat ţesutul urban. Este o noutate absolută cum a evoluat Dealul Patriarhiei, ce străzi s-au trasat, cum au fost schimbate clădirile şi monumentele. De asemenea au fost surprinse şi transformările culturale, de artă şi de arhitectură”, ne-a spus pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu.
Structura tezei de doctorat
Lucrarea „Reşedinţa Patriarhală - istorie, artă şi misiune” este structurată în şapte capitole şi mai multe subcapitole, după cum urmează: 1. Dealul Mitropoliei; 2. Începuturile Mănăstirii `Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”; 3. Pagini de istorie şi cultură pe Dealul Mitropoliei; 4. Monumente istorice de spiritualitate, cultură şi artă pe Dealul Patriarhiei; 5. Reşedinţa Patriarhală – vatră de spiritualitate, cultură şi artă; 6. Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale şi 7. Memoria locurilor. Mărturii şi personalităţi la Catedrala şi Reşedinţa Patriarhală. „Cele şapte capitole ale lucrării au încercat să stabilească mereu punţi de legătură între trecut şi prezent, între istorie şi cultură, între Biserică şi societate, între identitatea naţională şi deschiderea spre universal, în prezentarea pe care am propus-o Reşedinţei Patriarhale”, scrie autorul în concluziile rezumatului tezei de doctorat.