În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Un nou doctor în teologie la Facultatea „Justinian Patriarhul” din București
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc marți, 24 septembrie, susținerea publică a unei teze de doctorat elaborată sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Vasile Răducă. Părintele profesor Ștefan Nuică a prezentat lucrarea „Cunoaștere și iubire în gândirea Sfântului Maxim Mărturisitorul”. Candidatul a primit titlul de doctor în teologie, cu calificativul „Excelent”.
Din comisie au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, conf. univ. dr. Adrian Lemeni, pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa și pr. prof. univ. dr. Radu Petre Mureșan.
Părintele Ștefan Nuică, profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, a aprofundat punctele esențiale ale gândirii și scrierilor Sfântului Maxim Mărturisitorul din perspectiva cunoașterii și iubirii: progresul în cunoașterea și iubirea lui Dumnezeu, a aproapelui și a lumii potrivit „măsurii” proprii a fiecăruia dintre noi în conlucrarea cu harul dumnezeiesc. Concepția Sfântului Maxim Mărturisitorul despre iubire și cunoaștere este deosebit de actuală, oferind perspective valoroase într-o lume în continuă schimbare. Învățăturile sale despre prioritizarea cunoașterii lui Dumnezeu, iubirea ca dispoziție afectuoasă a sufletului și importanța detașării de patimi oferă un cadru pentru o viață spirituală profundă, echilibrată și etică. În contextul provocărilor contemporane, aceste învățături rămân relevante și principiale, invitând la o reînnoire a valorilor și la o aprofundare a relației cu Dumnezeu și cu aproapele. Gândirea Sfântului Maxim Mărturisitorul rămâne relevantă pentru lumea contemporană, oferind un model de viață spirituală profundă și echilibrată. Într-o societate adesea marcată de materialism și individualism, învățăturile Sfântului Maxim despre iubirea altruistă și cunoașterea teologală, personală a lui Dumnezeu oferă un antidot hedonismului, consumerismului și crizei identitare de astăzi. Ele invită la o reevaluare a valorilor și la o reorientare către o viață de comuniune reală cu Dumnezeu și cu semenii.