Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Un nou egumen pentru schitul buzoian Poienițele
În ziua de prăznuire a Sfintei Treimi și a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, luni, 24 iunie, la Schitul Poienițele, județul Buzău, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care, la final, l‑a prezentat pe noul egumen al așezământului monahal, părintele Ghelasie Iorga.
Înaltpreasfinția Sa a slujit în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din incinta schitului, împreună cu protos. Veniamin Anghel, exarhul așezămintelor monahale din județul Buzău; pr. Paul Gavrilă, protopop al Protoieriei Pătârlagele; protos. Nicodim Bozonc, duhovnicul Mănăstirii Cârnu; ierom. Ghelasie Iorga și ierodiac. Firmilian Sava, de la Schitul Poienițele; arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian l‑a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahul Ghelasie Iorga, apoi l‑a instalat în slujirea de egumen al Schitului Poienițele, înmânându‑i bastonul, ca semn al puterii de a conduce, și așezându‑l în strana rezervată egumenului.
Situat în comuna Chiojdu din județul Buzău, așezământul monahal a fost înființat în anul 2013, când s‑a zidit o biserică într‑un loc pitoresc și prielnic vieții călugărești, la inițiativa credinciosului Dumitru Vlădoiu, pe un teren donat de el și rudeniile sale, ajutat fiind de către locuitorii din satul Poenițele și din împrejurimi. De la data de 1 ianuarie 2020 este schit de călugări, numărând acum patru viețuitori.