Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a sfințit în această seară, 24 martie, la Biserica Domnească „Sfântul Anton”‑Curtea Veche din centrul Capitalei, Paraclis
Un nou Episcop-vicar ales de Sfântul Sinod
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit în seara zilei de 5 februarie în ședință de lucru, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În cadrul sesiunii de lucru, părintele arhimandrit Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.
După rostirea rugăciunii de început, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod, a dat citire apelului nominal. Constatând prezența statutară a membrilor Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat deschisă ședința de lucru, menționând totodată programul, punctele aflate pe ordinea de zi, componența comisiilor sinodale și repartizarea lucrărilor înscrise în vederea aprobării de către plen.
În continuare, lucrările în plen au fost suspendate, ierarhii întrunindu-se în comisiile sinodale, în mai multe săli ale Palatului Patriarhiei, pentru întocmirea referatelor privind problemele repartizate fiecăreia. Astfel, Comisia pastorală, monahală și socială s-a întrunit în Salonul „Sfântul Ioan Casian”. Comisia teologică, liturgică și didactică s-a întrunit în Salonul „Sfântul Niceta de Remesiana”. Comisia canonică, juridică și pentru disciplină s-a întrunit în Salonul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, în timp ce Comisia pentru comunități externe, relații interortodoxe, intercreștine și interreligioase, în Salonul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.
După reluarea ședinței în plen, a avut loc alegerea unui nou Episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Chișinăului din Mitropolia Basarabiei, alegere prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Pentru această slujire au fost propuși de către Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei părintele arhimandrit Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei și exarh de zonă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilier eparhial și starețul Mănăstirii Bucium din Arhiepiscopia Iașilor. În postul de Episcop-vicar a fost ales părintele arhimandrit Nectarie Clinci, cu 37 de voturi valid exprimate. Noul ierarh ales va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania.
Patriarhul României i-a adresat felicitări ierarhului ales, dorindu-i slujire rodnică și ajutor de la Dumnezeu în păstorirea credincioșilor ortodocși români: „Vă felicităm și avem speranță că veți fi de mare ajutor la Chișinău, pentru că acolo este nevoie de mai mulți arhierei ortodocși români care țin de Patriarhia Română. Desigur, contează foarte mult și calitatea persoanelor, nu doar numărul lor. Ne bucurăm că s-a petrecut această conlucrare sinodală, iar numele pe care l-am considerat că ar fi potrivit este cel pe care l-a purtat înainte Preasfințitul Atanasie de Bogdania”.
La rândul său, arhimandritul Nectarie Clinci a mulțumit Preafericirii Sale și membrilor Sfântului Sinod pentru alegerea în demnitatea arhierească, exprimându-și recunoștința față de toți părinții duhovnicești care l-au îndrumat de-a lungul vieții și subliniind responsabilitatea semnificativă adusă de această nouă slujire: „Sunt copleșit de emoție, dar totodată conștient de responsabilitatea sfântă și înaltă la care astăzi Biserica mă cheamă. Cu profundă umilință și recunoștință față de Dumnezeu, răspund acestei chemări, nădăjduind, ca și până acum, în mila Sa cea bogată. Preafericite Părinte Patriarh Daniel, din adânc de inimă vă mulțumesc pentru încrederea acordată. De asemenea, mulțumesc tuturor membrilor Sfântului Sinod pentru încredere și pentru rugăciunea de care m-am învrednicit și de care mă rog să nu fiu lipsit niciodată, mai ales în noua slujire la care am fost chemat. Vă mulțumesc, Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit Teofan, pentru sprijin și încredere. Vă mulțumesc, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic, pentru îndrumarea și sprijinul oferite de-a lungul timpului. Cu deosebită recunoștință, adresez mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru și membrilor Sinodului Mitropoliei Basarabiei pentru sprijinul și încrederea acordate. Slujirea dincolo de Prut reprezintă o misiune sfântă și plină de provocări, dar sunt conștient de importanța acestei responsabilități și de nevoia de a răspunde cu devotament și dragoste chemării lui Dumnezeu. Nu pot să nu menționez recunoștința față de părinții spirituali care au contribuit la formarea mea duhovnicească”.
Părintele arhimandrit a urmat cursurile de licență la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Pitești şi pe cele de masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Ca stareț al Sihăstriei Putnei, a coordonat, între anii 2002 și 2017, construcția bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii și Sfântul Cuvios Serafim din Sarov”, în acest răstimp fiind edificate şi sfințite alte trei biserici și un paraclis, mai multe corpuri de chilii, case pentru pelerini, spaţii pentru ateliere și alte anexe. În perioada 2011‑2012, a inițiat reactivarea Schitului „Nașterea Maicii Domnului”‑Marginea. Pe plan misionar‑filantropic, a inițiat construirea unui cămin pentru bătrâni în proximitatea mănăstirii, în care sunt adăpostite şi îngrijite 12 persoane. A coordonat mai multe monografii, albume foto, precum și alte lucrări cu caracter religios. În anul 2017, a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cea mai înaltă distincție din Biserica noastră, Crucea Patriarhală pentru clerici. În același an, a primit Ordinul „Crucea Moldavă”, iar în 2022, Ordinul „Crucea Bucovinei”, la acestea adăugându‑se și alte distincții și titluri onorifice acordate de autoritățile civile pentru slujirea Bisericii şi a semenilor. |