La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Un nou master la Facultatea „Justinian Patriarhul”
Începând cu anul universitar 2017-2018, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a înființat un nou program de studii de master: „Turism și patrimoniu religios”. Programul este dezvoltat în colaborare cu Facultatea de Geografie a Universității București. Înscrierile la masterul „Turism și patrimoniu religios” sunt în desfășurare.
Facultatea de Teologie Ortodoxă din București pune la dispoziția studenților care au absolvit programele de licență un nou master având ca titlu: „Turism și patrimoniu religios”. Cu această nouă specializare, programul de studii universitare de master al Facultății de Teologie Ortodoxă din București ajunge la opt componente, care acoperă o paletă largă de specializări necesare în câmpul slujirii Bisericii, dar și al preocupărilor din cadrul societății de azi. Noul program de master este organizat în urma unei colaborări cu Facultatea de Geografie din București, din cadrul căreia cadre didactice vor preda și la Facultatea „Justinian Patriarhul”. Părintele prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a spus că acest master vine în întâmpinarea cerințelor misiunii Bisericii Ortodoxe Române, care are un patrimoniu bisericesc foarte vast.
„Masterul se adresează licențiaților facultății noastre și ai altor facultăți de teologie din țară care vor să se pregătească pentru a deveni ghizi în pelerinajul intern sau extern al Patriarhiei Române. De asemenea, cei care vor absolvi acest master vor avea calificarea pentru a fi responsabili de muzeele bisericești din interiorul mănăstirilor sau de la centrele eparhiale din toată țara”, a spus părintele decan. Înscrierile pentru studii universitare de master la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București se desfășoară până pe 15 septembrie, iar proba scrisă va avea loc la 19 septembrie 2017, la ora 9:00. Tematica și bibliografia pentru admiterea la masterul de „Turism și patrimoniu religios”, sesiunea septembrie 2017, cuprinde: Sinodul al VII-lea Ecumenic și cultul sfintelor icoane - prof. dr. Emilian Popescu, „Aniversarea a 1.200 de ani de la Sinodul al VII-lea Ecumenic”, în Studii Teologice, 1987, nr. 6; Reprezentările iconografice ale Maicii Domnului - Leonid Uspensky, Vladimir Lossky, „Călăuziri în lumea icoanei”; Programul iconografic al bisericilor ortodoxe - pr. prof. dr. Ene Braniște, „Programul iconografic al bisericilor ortodoxe”, în Biserica Ortodoxă Română, 1974, nr. 5-6. Mai multe informații privind înscrierile și admiterea la programele de studii universitare de master se pot afla pe site-ul: ftoub.ro.