„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Un nou moment de lumină şi bucurie
Iniţiat de Patriarhia Română în anul 2012, Concursul naţional „Icoana ortodoxă - lumina credinţei“ a ajuns, odată cu anul 2014, la cea de-a treia ediţie, intrând de acum, în mod firesc, în rândul celor mai semnificative manifestări spirituale, culturale şi artistice care marchează anual calendarul Ortodoxiei româneşti.
Caracterul alternant, dat dintru început acestui concurs, din punctul de vedere al tehnicilor de execuţie a icoanelor, determină ca, după ce ediţia anului de debut (2012) a fost rezervată picturii în tempera pe lemn şi pe sticlă, iar anul următor (2013) a fost consacrat picturii în frescă şi mozaic, în anul 2014 să se revină la icoana pe lemn şi icoana pe sticlă, pictate în tempera.
Pe de altă parte, această a treia ediţie a concursului s-a desfăşurat în contextul Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi al Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la moartea martirică pentru Hristos, prin decapitare, în ziua de 15 august 1714, la Constantinopol (Istanbul), a Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, dimpreună cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi cu sfetnicul Ianache.
Era firesc, aşadar, ca tematica iconografică a concursului să includă, în acest an, 2014, pe lângă temele de bază, promovate în precedentele ediţii, şi icoane praznicare cu tematică euharistică şi cu reprezentări ale Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Tratarea, în diferite variante, a acestor teme iconografice specifice, în contextul omagial şi comemorativ menţionat al anului 2014, constituie o elevaţie spirituală şi o realizare estetică deosebite.
În ansamblul său, noua ediţie a concursului reliefează faptul că, prin interesul deosebit arătat în rândul participanţilor, premisele care au stat la baza iniţierii şi a organizării anuale a acestui concurs naţional al pictorilor de icoane sunt întru totul justificate şi bine-venite.
Concursul naţional „Icoana ortodoxă - lumina credinţei“ a devenit deja un cadru consacrat de cultivare şi afirmare atât a artei de factură neobizantină, cât şi a talentelor dedicate ale acestui domeniu al picturii noastre bisericeşti, domeniu de larg interes în rândul tuturor iubitorilor de artă creştină ortodoxă.
Prin urmare, adresăm felicitări pictorilor iconari premiaţi, precum şi, în mod general, tuturor participanţilor care au prezentat lucrări la acest concurs.
Apreciem activitatea membrilor juriului cu speranţa că ei vor cultiva fidelitatea faţă de tradiţia iconografică ortodoxă mai mult decât noutatea artistică individuală. Mulţumim organizatorilor concursului, a căror activitate se încununează cu tipărirea unui album al lucrărilor premiate şi cu realizarea expoziţiei consacrate acestor lucrări, expoziţie deschisă în Sala „Europa Christiana“ a Palatului Patriarhiei.
Fie ca, totdeauna, Concursul naţional „Icoana ortodoxă - lumina credinţei“ să rodească bogat şi luminos în realizarea de icoane ortodoxe româneşti, înmulţind bucuria pe care aceste chipuri cereşti de lumină o aduc în viaţa spirituală a Bisericii şi a familiilor dreptcredincioase.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Cuvânt de binecuvântare la vernisarea expoziţiei „Icoana ortodoxă - lumina credinţei“, ediţia a III-a, 2014; Cuvânt înainte al Preafericitului Părinte Daniel pentru catalogul expoziţiei „Icoana ortodoxă - lumina credinţei“, ediţia a III-a, 2014.