Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Un nou stareţ la Mănăstirea „Duminica Sfinţilor Români“
Marţi, 24 martie, la Mănăstirea „Duminica Sfinţilor Români“ din şoseaua Olteniţei nr. 255, sector 4 Bucureşti, a avut loc rânduiala instalării noului stareţ, părintele protosinghel Ioachim Ceauşu.
Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în prezenţa obştii acestei mănăstiri, ctitorie patriarhală.
Ajunul marelui praznic al Bunei Vestiri a fost pentru Mănăstirea „Duminica Sfinţilor Români“ un moment solemn de rugăciune şi bucurie duhovnicească, dar şi de o nouă responsabilitate, pentru că acest aşezământ a primit un nou stareţ, pe părintele protosinghel Ioachim Ceauşu, monah cu metania la Mănăstirea Neamţ, dar care a desfăşurat activităţi bogate la Mănăstirea Bucium de lângă Iaşi şi la Mănăstirea Cernica de lângă Bucureşti. Slujba de întronizare a fost săvârşită de Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, delegatul Preafericitu-lui Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele arhimandrit Nectarie Şofelea, stareţul Mănăstirii Radu Vodă şi exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele arhimandrit Dionisie Constantin, directorul Atelierelor Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, alţi preoţi şi diaconi. La momentul solemn a participat şi obştea aşezământului. „Părintele protosinghel Ioachim Ceauşu a intrat în obştea Mănăstirii Neamţ în urmă cu 22 de ani, devenind monah şi slujitor. A fost transferat la Mănăstirea Bucium de lângă Iaşi, unde a avut ascultarea de stareţ mai mulţi ani. În anul 2008 a venit la Mănăstirea Cernica şi s-a implicat în reorganizarea Centrului social-cultural «Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica»“, ne-a spus Preasfinţitul Timotei Prahoveanul. Noul stareţ trebuie să dezvolte lucrarea social-filantropică a Mănăstirii „Duminica Sfinţilor Români“, în special primirea pelerinilor şi a oaspeţilor. „De la noul stareţ se aşteaptă o intensificare a vieţii duhovniceşti a mănăstirii, precum şi a operei de binefacere, filantropică, pentru că se doreşte ca acolo să fie o permanentă grijă faţă de credincioşii care vin la slujbe, mai ales la duminici şi sărbători. Printre priorităţile noului stareţ este construirea unei noi trapeze pentru a fi alături astfel de pelerini, de credincioşii care vin la sfintele slujbe şi caută rugăciune şi linişte“, a spus Preasfinţia Sa. Mănăstirea „Duminica Sfinţilor Români“ a fost ridicată în anii 2003-2006, fiind ctitorită de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist al României.
În preajma aşezământului funcţionează Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, precum şi Gospodăria-anexă a Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu sere de legume, livezi, culturi de viţă-de-vie şi altele.