În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
„Un praznic al întregii creații”
Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului, reprezintă și hramul bisericii Mănăstirii Sihăstria Voronei. Cu acest prilej, slujba Vecerniei unită cu Sfânta Liturghie a fost oficiată luni, 25 martie, de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, dimpreună cu un sobor format din stareți, preoți și diaconi.
Înainte de săvârșirea slujbei arhierești, clericii au oficiat rânduiala sfințirii apei în viitorul paraclis al noii biserici cu hramurile „Duminica Tuturor Sfinților” și „Sfântul Cuvios Onufrie”, care se ridică în curtea așezământului monahal. În acest nou lăcaș de rugăciune a fost săvârșită pentru prima dată Sfânta Liturghie.
Împreună cu Părintele Episcop- vicar au mai slujit părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, părintele arhimandrit Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți și exarh de Botoșani, părintele arhimandrit Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin, părintele arhimandrit Calinic Chirvase, starețul Mănăstirii Coșula, părintele protos. Elisei Nedescu, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, părintele prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, părintele asist. univ. Gabriel Piștea, precum și preoți de la parohiile care se învecinează cu mănăstirea.
Răspunsurile la strană au fost oferite de membrii Grupului psaltic „Nectarie Protopsaltul” din București.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat textul evanghelic de la Sfântul Luca, afirmând totodată că prin răspunsul oferit îngerului, Maica Domnului își deschide sufletul spre lucrarea lui Dumnezeu: „Praznicul acesta nu este doar al Maicii Domnului și al îngerului, nu este doar un praznic de care se bucură doar Dreptul Iosif sau doar Fecioara Maria, ci este un praznic al întregii creații, pentru că toți se bucură de împlinirea «tainei celei din veac ascunse», îngerii înșiși sunt slujitori ai tainei. Având un înger păzitor, omul descoperă că îngerii se bucură de mântuirea omului. Prin aceasta, îngerii sporesc, devin fericiți și Îl înțeleg pe Dumnezeu mai adânc, se îmbogățesc ei înșiși în această slujire. Noi înșine, când îl slujim pe celălalt, când îl privim cu cinstire pe celălalt, dorindu-i mântuirea în gândul nostru cel mai tainic al inimii, ne asemănăm îngerilor și vom cunoaște, precum aceștia, lucrarea lui Dumnezeu pe pământ, vom spori și vom fi fericiți”.
După ce credincioșii care au primit binecuvântare din partea duhovnicului s-au împărtășit cu Sfintele Taine, la final, părintele stareț Ghedeon Huțanașu a adresat un gând de mulțumire celor prezenți.