La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Un secol de la naşterea preotului profesor Ene Branişte
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti a avut loc ieri, 10 octombrie, Simpozionul omagial „Părintele profesor Ene Branişte - 100 de ani de la naştere“, la care au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, profesori de teologie, ucenici şi rude ale părintelui şi numeroşi studenţi teologi. În deschiderea simpozionului, Patriarhul României a rostit cuvântul intitulat „Părintele profesor Ene Branişte - un mare dascăl al teologiei româneşti“.
Omagierea părintelui profesor Ene Branişte (1913-1984) la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ a fost precedată ieri de Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon“ - Nou (paraclis patriarhal) din Bucureşti, de către Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de slujitori format din preoţi profesori de teologie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. După Sfânta Liturghie, cei doi ierarhi au săvârşit împreună cu soborul de slujitori slujba Parastasului pentru părintele Ene Branişte. De la ora 10:00, în Amfiteatrul „Pr. Prof. Dumitru Stăniloae“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, simpozionul omagial a debutat cu o sesiune festivă, moderată de părintele Ştefan Buchiu, decanul facultăţii, la care au participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Laurenţiu, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian, profesori de teologie, invitaţi, rude ale părintelui Ene Branişte şi numeroşi studenţi.
Patriarhul României a rostit, în deschiderea simpozionului, cuvântul intitulat „Părintele profesor Ene Branişte - Un mare dascăl al teologiei româneşti“. În continuare, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Laurenţiu a susţinut o prelegere intitulată „Sfânta Liturghie în preocupările şi viaţa părintelui profesor doctor Ene Branişte“. „Studierea şi aprofundarea semnificaţiei teologice a Sfintei Liturghii au marcat activitatea ştiinţifică şi personalitatea preotului şi profesorului de teologie Ene Branişte. Din slujirea şi trăirea misterului Sfintei Liturghii au izvorât atât forţa credinţei sale de adevărat slujitor al lui Dumnezeu, cât şi dragostea fără de margini faţă de preoţie ca instituţie dumnezeiască, faţă de slujirea divină şi faţă de slujitorii sfintelor altare, oferindu-se pe sine ca dascăl tuturor, drept pildă de urmat şi model de slujitor. Părintele Ene Branişte avea un profund şi pilduitor cult al sfinţeniei, cultivat şi însuşit în ambianţa dumnezeiască a Sfintei Liturghii, determinat de scopul dublu al acesteia: sfinţirea darurilor în vederea sfinţirii credincioşilor. Sensibilitatea faţă de sacru l-a determinat să acorde întotdeauna cinstirea cuvenită oricărui element legat de lucrarea sfinţitoare din cadrul Bisericii, de la obiectele liturgice la rânduielile şi materiile sfinte şi sfinţitoare, numindu-le pe fiecare după valoarea lor: Sfânta Biserică; Sfânta Liturghie; Sfântul Botez; Sfântul Altar; Sfintele Icoane“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Evocarea personalităţii părintelui Ene Branişte a continuat cu prelegerea susţinută de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian, care a povestit despre primul moment în care s-a întâlnit cu viitorul profesor şi îndrumător al Înaltpreasfinţiei Sale: „Eram elev la Seminarul Teologic Ortodox «Chesarie Episcopul» din Buzău, în anul terminal, în faţa rigurosului examen de diplomă. Episcopul locului, potrivit tradiţiei de atunci, invita un profesor universitar care să îi cunoască pe viitorii studenţi teologi, acasă la ei. Generaţia mea a avut bucuria şi şansa ca examenul de diplomă să fie prezidat de părintele profesor Ene Branişte, care mi-a spus atât: «Ne vom întâlni. Să mă cauţi la Bucureşti». Acesta a fost momentul întâlnirii cu un profesor sobru, înalt, cu un chip foarte timid, cu o smerenie autentică, cu capacitatea de a face din cel mai mic un interlocutor al său şi cu o putere de a pătrunde în interiorul acestuia. Aşa făcuse cu ani înainte şi cu urmaşul său la catedra Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, cu părintele Nicolae Necula, pe care l-a întâlnit pentru prima dată tot la Buzău, la examenul de diplomă“.
Sesiunea festivă a fost încheiată de părintele profesor Nicolae Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, care a prezentat comunicarea „Părintele profesor Ene Branişte - comemorarea unui secol de la naştere“. „Părintele Ene Branişte avea un stil literar unic pentru că studiase şi doi ani la Facultatea de Litere, specializarea Limba română, între anii 1945 şi 1947, dar a fost dat afară pentru că a venit perioada comunistă. Vorbea extraordinar de frumos şi cursiv. Folosea pentru o expresie sau pentru un cuvânt patru sau cinci variante uneori. În cursurile sale scrisul este foarte cursiv şi folosea neologismele foarte rar şi foarte bine întemeiate acolo unde le întrebuinţa. Scrisul său perfect gramatical este o delectare şi astăzi. Noi, ucenicii săi, am avut avantajul că ne-a învăţat să gândim şi să scriem bine româneşte“, a spus părintele profesor.
În sesiunea a II-a a simpozionului au prezentat lucrări ştiinţifice şi cuvinte de evocare: pr. prof. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi; părintele arhimandrit Zarek Baronian, vicarul Eparhiei Armene din România; prof. univ. dr. Reinhard Thoele de la Universitatea din Halle-Witenberg; pr. conf. dr. Marian Vâlciu de la Facultatea de Teologie şi Ştiinţele Educaţiei din Târgovişte; pr. lect. dr. Lucian Farcaşiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad; asist. Cezar Login de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; pr. dr. Nicolae Cojocaru.