În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Un secol de la naşterea sculptorului Vida Gheza
Stimate Domnule Academician Marius Porumb,
Am admirat întotdeauna unica şi nemuritoarea activitate pentru îmbogăţirea spirituală şi culturală a Poporului Român.
În trecut, am suferit când am văzut că cei mai prestigioşi bărbaţi ai Poporului Român erau marginalizaţi, în fruntea cărora era şi Marius Porumb. Lumina nu poate fi ocultată, lumina este însuşi izvorul existenţei în univers, unde nu e lumină nu este nici viaţă, de aceea Cuvântul lui Dumnezeu când S-a întrupat din Fecioara Maria şi a venit pe pământ a zis: ,,Eu sunt lumina lumii“. Din lumină S-a născut Lumina lumii, dintr-o Fecioară S-a născut Lumina lumii, de aceea arta este şi rămâne feciorelnică, arta nu îmbătrâneşte şi menţine pe pământ o stare pemanentă de bucurie, de fericire.
Această dumnezeiască lucrare a făcut-o şi Marius Porumb şi împreună cu el toţi bărbaţii charismatici printre care a fost şi Vida Gheza, ale cărui opere le-am preţuit întotdeauna, pentru că ele sunt vii, vorbesc într-un grai românesc şi omenesc, şi în Memorialul de la Moisei şi strălucitul Monument de la Carei, unde ele sunt făcute din lemn sau din piatră, sau chiar şi bătrânii din inima municipiului Baia Mare, toate creaţiile maestrului Vida Gheza sunt vii, sunt tinere şi ne întineresc şi pe noi, cei ce le contemplăm şi le iubim.
Statuile de lemn de la Moisei zâmbesc, ele seamănă cu bărbaţii din Maramureş, care sunt frumoşi şi senini când merg la biserică în ziua de Paşti şi în toate duminicile. Ostaşul Român de la Carei, pe care l-a imortalizat Vida Gheza într-o statuie de piatră, veghează şi luminează localitatea şi tot spaţiul din nord-vestul României.
În această operă sunt adunate toate inimile soldaţilor români care au luptat şi în Vest şi în Est şi şi-au dat viaţa lor sfântă cu faţa întoarsă către Dumnezeu şi către ţară, unde se aflau familiile lor, mormintele părinţilor lor şi leagănul copiilor lor. Bătrânii din faţa primăriei şi a sediului municipiului sunt senini şi ei, aşa cum sunt toţi bătrânii din Maramureş şi din toată Ţara Românească, trupul acestor bătrâni miroase a busuioc şi a tămâie pentru că ei şi-au petrecut multe zile din viaţă în faţa altarului din oraşul sau satul lor, şi nu în pragul crâşmelor care veştejesc viaţa.
Praznicul pe care-l pregătiţi, să-l sărbătorim acum la împlinirea unui secol de când s-a născut Vida Gheza, vă onorează în primul rând pe dumneavoastră, care împliniţi o datorie sfântă dată de Dumnezeu, Care a poruncit: „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu...“ (Evr. 13, 7), şi vreau să spun în acest moment că fiecare operă de artă ne vorbeşte despre Dumnezeu, icoana sau poezia, sculptura, muzica sau literatura adevărată, toate ne vorbesc despre lumină, despre viaţă, deci despre Dumnezeu Care este Lumină, Adevăr şi Viaţă.
Vă mulţumesc mult, stimate Domnule Academician Marius Porumb, pentru invitaţia pe care mi-aţi făcut-o să particip la serviciul divin, care se va săvârşi în ziua de 28 februarie la Sfânta Catedrală Ortodoxă a municipiului Baia Mare. Dacă mă va ajuta Dumnezeu, voi îndeplini dorinţa dumneavoastră, iar dacă îngerul va hotărî să rămân cu trupul în spaţiul dat de Dumnezeu de la Episcopie, vă rog să credeţi şi să spuneţi celor prezenţi că voi fi şi acum prezent în mijlocul dumneavoastră, cu sufletul, aşa cum sunt în fiecare zi, mereu în mijlocul poporului din Baia Mare şi din toată Ţara Românească.
Al dumneavoastră cu aceeaşi dragoste şi respect, după cum am fost de patruzeci de ani de când ne-am cunoscut.
† Justinian
Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului