De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Un sfert de secol de la înființarea editurii Muzeului „Carol I“ din Brăila
Muzeul „Carol I” din municipiul Brăila a fost miercuri, 9 septembrie, gazda unui eveniment cultural deosebit, dedicat împlinirii a 25 de ani de la înființarea Editurii „Istros”.
La acest moment aniversar au participat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române; acad. Victor Spinei, vicepreședintele Academiei Române; Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române; numeroşi oameni de cultură, preoţi şi credincioşi din municipiul Brăila.
Manifestarea a debutat cu dezvelirea plăcii care atestă existenţa Centrului de Studii Dunărene în cadrul Muzeului Brăilei „Carol I”, aflat sub egida Academiei Române şi care reuneşte puterile ştiinţifice ale acestui muzeu din domeniile arheologie, istorie, istoria artei, ştiinţele naturii, istoria culturii şi literaturii române.
În alocuţiunile susţinute, a fost subliniată importanţa deosebită pe care Editura „Istros” o are în mediul cultural românesc. „Cărţile sunt lespezile de la temelia nezdruncinată a unui popor care foloseşte integral mintea, inima şi întregul organism prin cuvântul scris. Academicianul Victor Voicu ne-a atras atenţia că a scrie cu mâna prin folosirea stiloului, descoperit de românul Petrache Poenaru, înseamnă a face un dublu exerciţiu: efectiv, biologic şi de antrenament fizic pentru creier, care trebuie să funcţioneze perfect”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.