În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Un sfert de secol de la sfințirea Bisericii Sfântului Grigorie Palama din București
În ziua cinstirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, comunitatea Bisericii „Sfântul Grigorie Palama” din Capitală a trăit momente de adâncă bucurie duhovnicească. La sărbătorirea a 25 de ani de la momentul istoric al sfințirii lăcașului de închinare aflat în incinta campusului Universității Politehnica din București, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu doi ierarhi.
În data de 26 octombrie 1999, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului-Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, împreună cu vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist al României și cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române săvârșeau slujba de târnosire a bisericii închinate Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, ridicată în campusul Universității Politehnica din Capitală. Din soborul de ierarhi a făcut parte și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pe atunci Episcop-vicar patriarhal, care, în ziua ce a marcat împlinirea a 25 de ani de la binecuvântatul eveniment, 26 octombrie 2024, a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Împreună cu ierarhii au slujit și părintele prof. dr. Constantin Coman, părintele paroh Marian Mihai, părintele Maricel Popa, părintele Bogdan Dedu, pr. Roger Coresciuc.
În timpul Sfintei Liturghii s-au înălțat și rugăciuni pentru odihna sufletelor ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici trecuți la Domnul.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pasajelor evanghelice rânduite, Înaltpreasfinția Sa a explicat felul în care textele biblice lecturate reflectă virtuțile de care Marele Mucenic Dimitrie a dat dovadă pe parcursul vieții sale dăruite lui Dumnezeu: „Am ascultat patru cuvinte din Sfânta Scriptură prin care Biserica încearcă să sintetizeze chipul sărbătorii în care ne aflăm, precum și chipul omului care încearcă să aibă în viață o cugetare creștinească. Astăzi, sărbătorindu-l pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, textele rostite acum la Sfânta Liturghie din cuvintele Sfântului Apostol Pavel și din Sfânta Evanghelie încearcă să ne prezinte viața cea adâncă, înălțătoare și cuprinzătoare a Sfântului Dimitrie. Sfântul Apostol Pavel spune către ucenicul său, Timotei: «Suferă împreună cu mine, ca un bun ostaş al lui Hristos Iisus. (...) Adu-ţi aminte de Iisus Hristos (...) pentru care sufăr până şi lanţuri ca un făcător de rele» (2 Timotei 2, 3-9). Iar Domnul Hristos, în Evanghelie, ne previne, zicând: «Dacă pe Mine M-au prigonit, şi pe voi vă vor prigoni» (Ioan 15, 20), arătând, prin aceasta, taina Crucii sub adumbrirea căreia creștinul este chemat să se așeze. Cuvintele rostite arată chipul cel minunat al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, viețuirea sa și jertfa sa pentru Hristos. Acest mare bărbat al Bisericii, trăitor în veacurile al treilea și al patrulea, mare dregător în cetatea împărătească a Tesalonicului, a fost omorât pentru credința în Hristos de care nu a vrut să se lepede, fiind înjunghiat de câteva sulițe. Trupul său înjunghiat a izvorât apoi mir de bună mireasmă, dătător de mângâiere pentru popor, tămăduire pentru cei bolnavi și gând bun pentru viața creștinească a fiecăruia. Conștiința creștină a încercat, de-a lungul vremii, să îl definească în cuvinte alese pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Sfântul ocrotitor al bisericii dumneavoastră, Grigorie Palama, într-un cuvânt rostit în catedrala din Tesalonic, acolo unde se află acum și, poate, se aflau și atunci moaștele Sfântului Dimitrie, îl descrie pe acesta prin cuvinte alese, care pot arăta adâncimea viețuirii unui mucenic: «Dimitrie cel numit cu numele vederii dumnezeiești; Dimitrie, numit altar al harurilor dumnezeiești și omenești; Sfântul Dimitrie, numit carte vie și grăitoare a celor de slavă; copac purtător de lumină, adânc de nepovestit al bunătăților celor văzute și nevăzute; suflet nuntit cu Dumnezeu întru nestricăciune; bună mireasmă a lui Hristos, podoaba cea mare a Bisericii». Prin aceste cuvinte și altele asemănătoare, Sfântul Grigorie și alți sfinți, de-a lungul vremii, aplecându-se asupra tainei viețuirii și jertfei Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, au descris viața mucenicilor de altădată și, în perspectivă, viața mucenicilor din toate timpurile”.
La finalul slujbei, părintele prof. dr. Constantin Coman a rememorat evenimentele care au culminat cu slujba de sfințire a frumoasei biserici din urmă cu 25 de ani, arătând că nu în mod întâmplător s-au întâlnit în acest lăcaș cei mai mari doi sfinți ai cetății Tesalonicului, Marele Mucenic Dimitrie și Arhiepiscopul Grigorie Palama.
În semn de prețuire și recunoștință, părintele lect. dr. Marian Mihai, parohul bisericii, le-a dăruit celor trei ierarhi câte o icoană cu chipul sfântului ocrotitor al lăcașului, iar ctitorului principal al edificiului, Petre Badea, i-a oferit o icoană cu chipul Sfântului Apostol Petru.