Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Un vechi ansamblu monahal a fost readus în lumină
Vechea mănăstire-cetate din comuna Apostolache, unul dintre cele mai frumoase aşezăminte medievale de pe Valea Cricovului Sărat, a fost înveşmântată în har. Slujba de resfinţire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, din incinta vechiului ansamblu al fostei Mănăstiri Apostolache, a fost săvârşită joi, 20 iulie, de Preasfinţitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
După aproape patru secole de priveghere pe culmea unui deal de pe Valea Cricovului Sărat, ansamblul fostei mănăstiri-cetate din comuna prahoveană Apostolache a fost readus la frumuseţea de odinioară. Ca urmare a încheierii unor importante lucrări de consolidare, restaurare şi înfrumuseţare a ansamblului medieval, în incinta căruia se află şi biserica închinată Adormirii Maicii Domnului, joi, 20 iulie, a fost săvârşită slujba de resfinţire. După ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, stropirea cu apă sfinţită, soborul de clerici, aflat sub protia Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la un altar amenajat la intrarea în ansamblul monastic medieval. După slujirea Sfintei Liturghii, a fost oficiată şi slujba de pomenire pentru ctitorii locaşului de cult. La finalul slujbei, PS Părinte Episcop Varlaam Ploieşteanul a reliefat viaţa şi lucrarea Sfântului Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul în istoria Vechiului Testament, pentru renaşterea morală a poporului evreu, care începuse a se închina la idoli. Totodată, a evidenţiat şi râvna Sfântului Proroc Ilie pentru păstrarea dreptei credinţe, slujirii Dumnezeului Celui adevărat, fapt pentru care a fost ridicat la cer, fără să mai treacă prin moarte. Pilda Sfântului Proroc Ilie a rămas vie nu numai pentru poporul ales, ci mai ales pentru creştini, întrucât jertfa de pe Muntele Carmel a fost o prefigurare a Jertfei Euharistice. „Peste această Jertfă Euharistică nu coboară foc din cer, ci Însuşi Dumnezeu, Sfântul Duh. De aceea, jertfa dumneavoastră de pâine şi vin, care este pusă pe Sfântul Altar al Bisericii creştine, este schimbată în Trupul şi Sângele Domnului nu prin acţiunea focului, ci prin acţiunea şi lucrarea Duhului Sfânt”, a explicat Preasfințitul Părinte Episcop Varlaam Ploieşteanul.
În semn de preţuire şi recunoştinţă, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au fost acordate diplome omagiale cu medalii celor care au contribuit la restaurarea şi înfrumuseţarea monumentului istoric ecleziastic. De asemenea, câte o icoană a Maicii Domnului a fost dăruită preoţilor Alexandru Ion, fost paroh, şi Adrian Gabriel Enescu, actualul paroh de la Parohia Apostolache. Ierarhul a felicitat pe credincioşii care conştientizează importanţa prezenţei lor la biserică pentru întâlnirea lor cu Dumnezeu şi care au aşteptat în linişte închinarea în Sfântul Altar, dar şi la moaştele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Racla cu odoarele sfinte a fost adusă spre închinare din seara zilei de miercuri, 19 iulie, de la Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale. La finalul momentului festiv au fost rostite mai multe mesaje, între care cel din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.
Ansamblul fostei Mănăstiri Apostolache a fost realizat în vremea domnitorului Matei Basarab şi finalizat în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, ctitor fiind comisul Apostolache, unul dintre comişii lui Mihai Viteazul, a soţiei sale, Voichiţa, şi a monahului Ghermano.