Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Unde nu este Dumnezeu, totul se risipeşte“
Două lăcaşuri de închinare din Mitropolia Olteniei au primit cercetare arhierească în cea de-a V-a duminică de după Rusalii. În Arhiepiscopia Craiovei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a slujit în Parohia Golenţi, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj. Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a poposit în mijlocul credincioşilor Parohiei Budele-Săscioara, din comuna Zătreni, judeţul Vâlcea.
Credincioşii din localitatea doljeană Golenţi au primit cu bucurie vizita IPS Irineu. Pregătirile au început de săptămâna trecută, biserica ce poartă hramurile „Sfântul Nicolae“ şi „Izvorul Tămăduirii“ fiind pregătită şi împodobită cu grijă pentru slujba de resfinţire. Duminică de dimineaţă, clopotele au început să bată la sosirea Mitropolitului Olteniei. Prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale a încununat rodul unei munci de doi ani de zile, reparaţiile făcute datorându-se unui nefericit incendiu care a mistuit întregul acoperiş al sfântului lăcaş.
După slujba de resfinţire, IPS Părinte Mitropolit a slujit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei au primit Taina Sfintei Hirotonii întru preot diaconul Cătălin Nicolae Tudor, pe seama Parohiei „Sfântul Nicolae“ din Calafat, şi întru diacon tânărul teolog Remus Ariciu, pe seama Parohiei Călăraşi, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj. La finalul slujbei au fost acordate mai multe gramate de mulţumire celor care s-au ostenit în lucrarea de refacere a bisericii. De asemenea, preotul paroh Stelian Ioan Pisică, coordonatorul întregului demers, a fost răsplătit cu rangul de iconom.
Gadara, cetatea dispărută prin necredinţă
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, IPS Irineu a vorbit celor prezenţi despre minunea tămăduirii demonizaţilor din Gadara, istorisită de Sfântul Evanghelist Matei în pericopa evanghelică a acestei duminici (Matei VIII, 28, 34). „Sfântul Evanghelist Matei ne vorbeşte despre doi oameni care erau stăpâniţi de duhurile necurate. El nu ne spune din ce pricină au intrat diavolii într-înşii, ci numai că posedaţii erau înfricoşători pentru toţi cei care locuiau în ţinuturile acelea. Când Domnul a venit în această cetate, nimeni nu a venit să-L întâmpine şi să-L roage pentru cei care sufereau atât de mult din cauza demonilor. Ba mai mult, localnicii creşteau porci, lucru neîngăduit de legea iudaică. Din cauza aceasta, diavolii au cerut să intre în turma de porci şi de îndată ce au intrat, porcii s-au aruncat în mare. Despre cei vindecaţi, Sfântul Apostol Matei nu ne mai spune nimic, însă aflăm din relatările Sfinţilor Marcu şi Luca despre faptul că erau liniştiţi, stăteau la picioarele Domnului şi chiar au cerut să rămână cu El. Acestora Domnul le spune: «Mergeţi la casele voastre şi spuneţi cât de mult bine v-a făcut vouă Dumnezeu». Pe de altă parte, vedem pe cei din cetate care, aflând de minunata întâmplare, au venit la Domnul cerându-I să plece de la dânşii. Poate că erau întristaţi că turma de porci, obiectul păcatului lor, se înecase în mare. Poate că erau cu totul necredincioşi. Ca dovadă, nici unul dintre ei nu s-a găsit ca să-L invite pe Mântuitorul să rămână în cetate. Drept urmare, din Gadara nu a mai rămas astăzi nici o piatră, de abia se mai cunoaşte locul istoric, numai din schiţele geografice, ceea ce înseamnă că unde nu este Dumnezeu, totul se risipeşte şi piere de pe faţa pământului“, a conchis Mitropolitul Olteniei.
Adâncit în păcat şi departe de harul lui Dumnezeu, omul devine vulnerabil faţă de ispitirile vrăjmaşului diavol. „Singurul lucru care nu îi este îngăduit“ - a mai spus IPS Irineu - „este să-l omoare, însă îl împinge de fiecare dată spre prăpastia morţii, căci ne spune Sfântul Apostol Pavel că «plata păcatului este moartea». Prin urmare, dacă diavolul ne împinge să săvârşim păcatul, el ne pregăteşte moartea aceasta şi moartea cea veşnică. Aşa a făcut de multe ori în Vechiul şi Noul Testament. De aceea, ne spune Sfântul Apostol Petru că necuratul este ca un leu cu gura deschisă, care aleargă permanent, căutând pe cine să înghită. Pentru aceasta, noi în rugăciunea Tatăl nostru ne rugăm cu putere «Şi ne izbăveşte de cel viclean», ceea ce înseamnă că diavolul are o răutate de nedescris asupra noastră. Nu ne poate învinge dacă stăruim în rugăciune, ci numai ne îndeamnă şi ne ispiteşte“, a conchis IPS Părinte.
După slujbă, IPS Irineu a mers în oraşul Calafat, unde a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică ce urmează să fie ridicată în incinta Spitalului Municipal.
Liturghie arhierească în localitatea vâlceană Budele
Credincioşii comunităţilor din Zătreni şi Tetoiu au venit în număr mare duminică, 28 iulie, în cătunul Budele pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de PS Episcop Emilian Lovişteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Biserica filială „Sfânta Treime“. Cu acest prilej, arhiereul râmnicean a sfinţit şi noua clopotniţă construită în cimitirul filiei, după ce lucrările de construcţie au fost finalizate.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat pericopa evanghelică citită astăzi, ce istoriseşte minunea vindecării de către Mântuitorul Iisus Hristos a doi demonizaţi din ţinutul Gadarei. „Demonii au recunoscut în persoana lui Hristos că este Fiul lui Dumnezeu, iar oamenii, cu toate că i-au văzut pe cei doi vindecaţi, nu au apreciat gestul Mântuitorului. Aşadar, să reflectăm la învăţătura duhovnicească ce se desprinde din această Evanghelie: că demonii şi duhurile necurate care pun stăpânire pe sufletele oamenilor îi înstrăinează pe aceştia de Dumnezeu, de propria persoană şi de semenii lor“, a spus PS Emilian Lovişteanul.
La final, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul a felicitat pe preotul paroh Ion-Cosmin Dumitrana pentru activitatea pastorală, misionară şi administrativă din parohie, precum şi întreaga comunitate, în frunte cu primarul comunei Tetoiu, Lucian Antonie, pentru construcţia noii clopotniţe şi înzestrarea ei cu un clopot nou, dar şi pentru contribuţia substanţială la lucrările de înfrumuseţare a bisericilor din localitate.
Biserica „Sfânta Treime“ din Parohia Budele-Săscioara, comuna Zătreni, judeţul Vâlcea, a fost construită din zid începând cu anul 1992 la iniţiativa preotului Gheorghe Bărbuţ, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului, şi a fost finalizată prin stăruinţa preotului Florin Stegăruş şi cu contribuţia comunităţii credincioşilor din satul Budele. Pictura murală a fost executată de pictorul Nicolae Preda din Craiova, în incintă construindu-se şi o casă praznicară.