În fiecare an, la 24 ianuarie sărbătorim Unirea Principatelor Române, o faptă a înainte-mergătorilor noştri datorită cărora suntem astăzi ceea ce suntem. Cu acest prilej, arădenii şi-au amintit de cei care s-au străduit pentru realizarea ei. Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, reprezintă actul politic care stă la baza României moderne. Împrejurările istorice nu au permis unirea simultană a celor trei ţări române, astfel că statul naţional român s-a format treptat, unirea din 1859 desăvârşindu-se în 1918, când lupta pentru unitatea poporului român a fost încununată de victorie. Şi Aradul se aliniază oraşelor care marchează unirea înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza printr-o serie de evenimente.
Manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie au început vineri pe platoul din faţa Palatului Administrativ, prin intonarea imnului de stat, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care a rostit rugăciunea de binecuvântare şi un cuvânt de învăţătură, înconjurat fiind de oficialităţile judeţene şi locale. În continuare, muzeograful Bogdan Ivaşcu a susţinut o prezentare privind însemnătatea zilei de 24 ianuarie.
Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala horă a Unirii, în care s-au prins şi membrii unui ansamblu de dans folcloric arădean, dar şi elevi veniţi cu profesorii lor să asiste la ceremonie. (Protos. Iustin Popovici)