De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Unirea Principatelor Române sărbătorită la Catedrala Patriarhală
Împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost marcată și la Catedrala Patriarhală din București printr-un program liturgic deosebit. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit o slujbă de Te Deum, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră națională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ.
Sărbătoarea Zilei Unirii Principatelor Române a debutat la Catedrala Patriarhală cu Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de slujitori, în cadrul căreia au fost pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon Rusailă al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române cu mult curaj și multă înțelepciune patriotică.
Programul liturgic dedicat evenimentului crucial din istoria poporului nostru a continuat cu slujba de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a rostit la final un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța unității și demnității naționale, precum și a dragostei de țară.
„Ziua de 24 ianuarie ne aduce aminte de un moment important din istoria Principatelor Române, care s-au unit atunci într-o singură țară, România. După alegerile care au avut loc la Iași cu 19 zile mai devreme au urmat cele de la București, de la 24 ianuarie 1859, în vederea desemnării domnitorului țării celei noi în urma unirii Moldovei cu Țara Românească. Aceste alegeri au avut loc alături de Catedrala Patriarhală, într-o clădire a Bisericii care nu mai există, pe locul ei fiind zidit Palatul, numit acum al Patriarhiei, așezat pe locul care a aparținut întotdeauna Bisericii, adică al Mitropoliei Ungro-vlahiei. La un astfel de eveniment deosebit de important, pe care în parte îl cunoaștem și despre care aflăm mereu lucruri noi, doresc să subliniez cât de importantă este unitatea unui neam. Unitatea unui popor este menținută de credința lui în Dumnezeu, idealul pe care îl are, păstrarea tradițiilor pământului respectiv, așa cum sunt tradițiile pământului în care au locuit dintotdeauna strămoșii noștri, de la mare până la munți, până departe către ținutul voievozilor din Maramureș, care au venit în Moldova și în Țara Românească. Acest teritoriu s-a aflat întotdeauna sub același dor de a-L sluji pe Dumnezeu și de a-l apăra de cuceritori, întrucât noi ne-am aflat aici în calea tuturor răutăților, unde vânturi au bătut de-a pururi și vor bate. În aceste locuri locuite de români ei s-au străduit să păstreze credința, limba, întrucât cei din Țara Românească se înțelegeau cu românii din Transilvania și cu cei din Moldova, s-au ajutat reciproc. Au avut simțăminte de frățietate. Oameni înțelepți și din Moldova și din Țara Românească și din alte locuri unde trăiau frații români au simțit că ei trebuie să ducă mai departe aceeași luptă”, a reliefat Preasfinția Sa.
La final, membrii Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale au intonat cântece patriotice.