În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
"Următori ai Apostolilor pe meleaguri străine"
Românii din Montecatini Terme - Italia au din această lună un paraclis ocrotit de Sfânta Pelaghia în care se adună la sfintele slujbe. La începutul anului, PS Episcop Siluan l-a trimis pe preotul Matei Tulan pentru a sluji în mijlocul credincioşilor ortodocşi din această regiune.
În regiunea Montecatini Terme - Italia a fost înfiinţată în acest an o nouă parohie, cu binecuvântarea Preasfinţitului Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei. Părintele paroh de la Montecatini Terme, Matei Tulan, împreună cu părintele Ştefan Tulan, paroh al Parohiei Rediu, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi, au oficiat în duminica a 4-a din Postul Mare (n.r.: duminică, 14 aprilie) slujba Aghesmei mici şi Sfânta Liturghie. Momentul de sărbătoare, prilejuit de binecuvântarea cu apă sfinţită a lucrărilor săvârşite, a fost încununat de prezenţa unui număr mare de credincioşi. Românii aflaţi la muncă în regiunea Montecatini Terme s-au bucurat astfel că se pot aduna în rugăciune şi că pot ţine dreapta credinţă aşa cum o făceau când erau în ţară. În luna ianuarie a acestui an, PS Episcop Siluan l-a hirotonit preot pe diaconul Matei Tulan, pe seama Parohiei Montecatini Terme. În perioada ce a urmat au început demersurile pentru identificarea unui spaţiu în care să se oficieze sfintele slujbe. "Am început oficierea sfintelor slujbe în incinta unei capele catolice în fiecare joi şi duminică. La prima slujbă din nou-înfiinţata parohie au venit câteva doamne entuziasmate care au mulţumit cu lacrimi lui Dumnezeu pentru că au un loc în care se pot ruga în limba şi credinţa în care s-au născut. Prin dragostea românilor din Parohia Montecatini Terme a fost strânsă o sumă de bani pentru obiectele liturgice. Apoi, cu binecuvântarea Preasfinţitului Siluan, am venit în România pentru cumpărarea celor necesare, dar şi pentru a aduna obiecte sau icoane care să înfrumuseţeze sfântul lăcaş. A fost foarte greu până la momentul binecuvântării lăcaşului de închinăciune pentru că am fost lipsit de ajutor şi fără serviciu, atât eu, cât şi soţia. Am fost întăriţi de credinţa în Dumnezeu, de Preasfinţitul Siluan, care ne-a numit «următori ai Apostolilor pe meleaguri străine», şi de dragostea oamenilor din Montecatini Terme", a declarat pr. paroh Matei Tulan.
Mulţime de credincioşi la slujba sfinţirii
După trei luni de slujire neîntreruptă a Sfintei Liturghii în duminici şi sărbători, capela a devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de români care veneau la rugăciune. Astfel, la sfârşitul lunii martie s-a găsit o altă locaţie pentru sfintele slujbe, într-o fostă fabrică de dulciuri dezafectată. "În jur de 30 de persoane au lucrat timp de câteva zile la amenajarea noului lăcaş de închinăciune. Am avut o echipă de electricieni, lemnari, zugravi, s.a., care s-au ostenit voluntar pentru a face o casă în care sufletele lor să se adune în rugăciune şi să preaslăvească Sfânta Treime. În ziua de 14 aprilie, cu lacrimi în ochi şi plini de emoţie, românii au participat în număr mare la binecuvântarea lucrărilor săvârşite. Credincioşii s-au bucurat că au o bisericuţă mult mai spaţioasă în care să se adune şi să se roage", a mai spus pr. paroh Matei Tulan.
Parohia românilor din Montecatini Terme este ocrotită de Sfânta Pelaghia, pomenită de Biserica noastră în fiecare an la 4 mai. Programul liturgic al parohiei cuprinde oficierea Acatistului (în fiecare joi, de la ora 15:00), a Vecerniei (sâmbăta de la ora 16:00), a Utreniei şi Sfintei Liturghii (duminica de la ora 8:00). După slujbele de joi şi duminică este program de spovedanie.