La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Vecernie arhierească la Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a slujit joi seara Vecernia în Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” din Iaşi, cu prilejul prăznuirii sfântului Mirelor Lichiei.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit celor prezenți despre ce înseamnă să te înfrânezi, asemenea Sfântului Nicolae: „Ce moștenire mai mare să ai decât ca lăuntrul tău să devină locaș al prezenței lui Dumnezeu? Acesta este creștinul ortodox adevărat: chip al blândeții, moștenitor al pământului și al Cerului, locaș al Tainei Preasfintei Treimi. Troparul Sfântului Nicolae ne mai amintește că el este învățător al înfrânării. Înfrânarea înseamnă asceză, silirea firii, […] înfrânare în sens de asceză duhovnicească.
[…] Mare exercițiu de înfrânare este acela să nu dorești răul celor care îți doresc ție răul”.
Totodată, Părintele Mitropolit și cei prezenți la sfintele slujbe au fost colindați de Corul „Mira” al Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc”, care a susținut un minirecital de colinde corale.