Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Vechea biserică a Sfântului Spiridon, în sărbătoare
Sute de credincioși din Capitală au participat ieri, 12 decembrie 2016, la sărbătoarea Bisericii „Sfântul Spiridon”-Vechi din București, care și-a prăznuit ocrotitorul principal. Sfânta Liturghie a fost săvârșită cu această ocazie de Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, din partea Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient, înconjurat de un sobor de slujitori.
Așa cum este tradiția în fiecare an, Parohia „Sfântul Spiridon”-Vechi i-a întâmpinat, de hram, pe credincioși curată, primenită și împodobită, pregătindu-se din timp pentru a împărtăși acestora bucurie și alinare sufletească și materială. Ieri, la Sfânta Liturghie arhierească au participat numeroși enoriași și credincioși din Capitală, care au cinstit după rânduială moaștele Sfântului Ierarh Spiridon de la această biserică bucureșteană, care au fost așezate într-un baldachin special amenajat.
Soborul de slujitori, care s-a rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Qais, a fost format din părintele arhimandrit Chiril Lovin, redactor coordonator la Departamentul carte de cult al Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, părintele paroh Ioan Iordache de la Biserica „Sfântul Spiridon”-Vechi, precum și alți preoți și diaconi. Cuvântul de învățătură, despre viața Sfântului Ierarh Spiridon, a fost rostit de părintele arhim. Chiril Lovin. „Sfântul Spiridon a fost mai întâi hirotonit preot la cererea credincioșilor, apoi, după vacantarea scaunului de Trimitunda, o cetate importantă din Cipru, a fost ales episcop. Deși s-a ridicat cu harul lui Dumnezeu la înalta treaptă a arhieriei, el nu și-a părăsit viețuirea smerită și în continuare a trăit ca un păstor, îngrijindu-se de turma lui. Trăia în casa lui smerită și umbla în haine sărăcăcioase ca și mai înainte. Nu se deosebea cu nimic de cei mai săraci oameni ai vremii și se purta în chip smerit, nedorind să atragă slava lumii, ci dorind-o pe cea de la Dumnezeu. Și Dumnezeu, într-adevăr, așa cum spune Scriptura, celor smeriți le dă har. Așa s-a întâmplat cu smeritul slujitor al lui Dumnezeu, Spiridon. Pentru smerenia lui, pentru evlavia lui, pentru credința lui statornică, Domnul i-a dăruit darul facerii de minuni. A ajuns cunoscut făcător de minuni nu numai în Cipru, ci în toată lumea creștină de atunci”, a explicat părintele arhimandrit.
La finalul slujbei, părintele paroh Ioan Iordache a mulțumit ierarhului, slujitorilor și credincioșilor pentru participarea la sărbătoarea hramului. „Cu voia lui Dumnezeu am ajuns la marele praznic al bisericuței noastre, la cinstirea celui care ne este mijlocitor și ajutător, marele Ierarh Spiridon al Trimitundei. Sărbătoarea de astăzi a fost ca o prelungire a zilei de ieri, a duminicii. Deși Sfânta Liturghie de astăzi a fost în zi de lucru, sunt convins că mulți credincioși și-au luat liber de la serviciu, au lăsat toate ale lor pentru a fi în comuniune cu noi”, a spus părintele paroh.
Credincioșii au fost de asemenea binecuvântați și felicitați și de Preasfințitul Părinte Episcop Qais, pentru atașamentul pe care îl arată față de biserica veche a Sfântului Spiridon din București. „Mereu aud de la părintele paroh expresia «bisericuța noastră». Eu văd că nu este mică, ci este foarte mare. Biserica nu înseamnă stâlpi, lemn și piatră, ci este poporul credincios, și ce am văzut afară și ce văd mereu înlăuntrul bisericii este un indicator că Parohia «Sfântul Spiridon»-Vechi este o biserică vie, care trăiește cuvântul Evangheliei și în fiecare duminică se împărtășesc din Sfântul Potir foarte mulți copii, și acesta este un lucru deosebit în București”, a arătat Preasfinția Sa.
Toți credincioșii care au participat ieri la hram au primit din partea parohiei pachete cu o gustare drept binecuvântare. În curtea acestei biserici funcționează și Centrul socio-medical „Sfântul Spiridon”-Vechi, care îndeplinește o lucrare filantropică medicală necesară în zilele noastre.