De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Vernisaj al expoziției itinerante „Biblia călătoare și sfințitoare”
De Ziua Culturii Naționale, s-a vernisat la Școala Gimnazială Berchișești expoziția itinerantă din Programul național de exercițiu catehetic și scriere reflexivă „Biblia călătoare și sfințitoare”, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Expoziția cuprinde peste 1.400 de metri de scrisoare-fluviu, lucrări realizate de cei peste 4.500 de copii și tineri din 214 școli, biserici, biblioteci, centre catehetice și centre de documentare și informare înscrise în program. Lucrarea colectivă, „fluviul bucuriei, fluviul comuniunii și al comunicării, de text scripturistic citat, interpretat, împărtășit celorlalți și relecturat cu fiecare participant”, este expusă în Centrul catehetic școlar „Sfântul Stelian” și Centrul de documentare și informare din școala-gazdă și va fi accesibilă, în perioada care urmează, grupelor de elevi și profesori din zonele limitrofe, pentru desfășurarea unor activități catehetice, didactice și metodice, fiind o resursă educațională dintre cele mai prolifice, din perspectiva valențelor de explorare și învățare colaborativă.
Biblia călătoare și sfințitoare a străbătut 38 de județe și municipiul București și se dovedește a fi, deopotrivă, un program provocator și inovativ, motivant și cu reușite didactice multiple, coordonatorii reafirmând atractivitatea crescută a atelierelor de redactare de scrisoare-fluviu pentru participanți de toate vârstele. „A fost o provocare realizarea scrisorii-fluviu, ținând cont de faptul că până la acest proiect nu am mai întâlnit conceptul acesta”, a declarat prof. Alina-Daniela Velceleanu, Școala Gimnazială Slatina Timiș, jud. Caraș-Severin.
„Scrisoarea-fluviu” este un instrument de învățare colaborativă și experiențială, conceput și aplicat în mai multe rânduri în proiecte naționale și europene de profesoara Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie, la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, coordonator de program. De altfel, tehnica scrisorii-fluviu a fost premiată în cadrul Târgului de Inventică Didactică la Şcoala de Iarnă a Educaţiei de Excelenţă, în 2009, pentru multiplele ei valenţe educative.
Fiecare echipaj a desfășurat un proiect propriu, de tip catehetic sau educațional, de (re)descoperire/aprofundare a textului biblic, respectiv de scriere reflexivă/interpretativă/creativă/eseistică de tip scrisoare-fluviu inspirată de lectura textului scripturistic, în perioada 15.10.2021-15.01.2022, desfășurându-se 214 astfel de proiecte, în tot atâtea locuri din țară. Copiii și tinerii participanți au realizat interpretări ale cuvântului scripturistic, eseuri libere sau structurate, texte reflexive și creative care valorifică mesajul biblic, reprezentări grafice ale valorilor morale cuprinse și transmise de Sfânta Scriptură, fiecare lucrare colectivă realizată în program echivalând multiple și repetabile exerciții de învățare.
Organizatorii au lansat invitația ca școli, biserici, instituții culturale și centre catehetice interesate de găzduirea expoziției itinerante să se înscrie în acest sens pe adresa eredeev.daniela@isj.sv.edu.ro.