În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Vernisaj de artă şi proiect educaţional la Craiova
Săptămâna trecută, viaţa culturală din Cetatea Băniei a înregistrat mai multe evenimente importante. Dintre acestea fac parte şi expoziţia-retrospectivă "Victor Pârlac" de la Galeria "Arta" şi dezbaterea "Te simţi bine în şcoala ta" de la Liceul Teoretic "Henri Coandă".
Galeria "Arta" din Craiova găzduieşte până la sfârşitul lunii în curs expoziţia omagială "Victor Pârlac - 75 de ani de viaţă şi 50 de ani de creaţie artistică". Organizată de Muzeul de Artă din Craiova şi Uniunea Artiştilor Plastici din România - Filiala Craiova, expoziţia cuprinde lucrări de pictură şi grafică din mai multe colecţii de stat şi particulare. Despre personalitatea şi opera artistului comemorat prin acest eveniment, Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă din Craiova, a spus că, "deşi sunt tradiţionale, temele sale predilecte - peisajul, natura statică - sunt abordate într-o maniera modernă". "Accentul cade pe modul subtil de tratare a luminii, muzicalitatea acordurilor cromatice, creând un spaţiu imaginativ ce reverberează linişte şi o stare de meditaţie", a mai apreciat Florin Rogneanu. "Adolescenţi siguri de ei într-o lume nesigură" Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" a iniţiat, la 15 decembrie 2010, în colaborare cu Liceul Teoretic "Henri Coandă" din Craiova, parteneriatul educaţional "Adolescenţi siguri de ei într-o lume nesigură". Proiectul se va finaliza la 15 iunie 2011. Acţiunile proiectului destinate elevilor liceului craiovean se desfăşoară în fiecare lună, în cadrul instituţiilor partenere. La fiecare manifestare sunt dezbătute diverse teme, au loc vizionări de filme documentare, se organizează expoziţii de carte, iar la final, elevii completează chestionare pentru fiecare temă propusă ("Ce idealuri am şi cum le pot atinge", "Adolescenţii şi capcanele oraşului", "Recunoaşte că nu eşti singur", "Puterea unui prieten"). Psihologul Mihail Jianu este de fiecare dată alături de participanţi, identificând problemele cu care se confruntă adolescenţii şi formulând sugestii şi soluţii posibile pentru fiecare caz prezentat. La iniţiativa elevilor, întâlnirea lunii martie a avut loc joi, la Liceul Teoretic "Henri Coandă". Tema aleasă, "Te simţi bine în şcoala ta", a prilejuit tinerilor ocazia de a prezenta câteva eseuri despre violenţa în şcoală.